Håp for Kenya

Flere hundre har mistet livet i etter valget i Kenya 27. desember. I Nairobi sitter feministen Roselynn Musa og lurer på om hun skal forlate landet.
Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 07.01.2008

AKTUELL: ROSELYNN MUSA

I skrivende stund anslås det at 300 mennesker er døde og 75.000 på flukt etter at president Mwai Kibaki 30. januar lot seg innsverge som president, til tross for at opposisjonsleder Raila Odinga hadde kunngjort seg som valgvinner. Hvordan er situasjonen i Nairobi nå onsdag ettermiddag, slik du som juridisk rådgiver i den pan-afrikanske organisasjonen The African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) opplever den?

– Akkurat nå er det faktisk ganske rolig her. Jeg kom på jobb for første gang etter ferien i dag, noe jeg ikke kunne ha gjort for et par dager siden på grunn av opptøyene. Men utenfor vinduet mitt her går forretningslivet og bylivet nå omtrent som vanlig, bare litt stillere enn før. Et begrenset portforbud har vært med på å hjelpe på situasjonen. Men usikkerheten ligger i hva som skjer framover. Det er det vi ikke vet.

EU og internasjonale valgobservatører har ikke anerkjent valgresultatet, og vist til en rekke «irregulariteter». Hvordan mener du valget ble gjennomført?

– Nå stemmer ikke jeg selv ved dette valget, siden jeg ikke er kenyansk statsborger, så jeg ser det litt utenfra. Men selve valgdagen gikk bra, valget ble gjennomført på en rolig og fredelig måte. Problemet ble selve telleprosessen. Plutselig ble flere stemmeurner borte i flere dager, uten forklaring. Det var dette som utløste mistanken og problemene, ved at president Kibaki ikke hadde full åpenhet om valgopptellingsprosessen.

Samtidig står president Kibaki og Party of National Unity sterkest blant kikuyuene i nord-øst, mens Odinga og Orange Democratic Movement (ODM) har sin støtte mest fra luoene i sør-vest. De har riktignok ligget kanskje jevnt på meningsmålingene rett før valgdagen, men hvem tror du er den rettmessige seierherren?

– Personlig tror jeg Odinga vant valget. I det minste er det så mye uklarhet og så lite gjennomsiktighet at det blir det mest naturlige å tenke.

Hvordan påvirkes Femnets arbeid i Kenya av den pågående konflikten?

– Så langt har vi ikke kommet i gang etter høytidsfeiringen, så det er for tidlig å si. Men det er klart at det spesielt er kvinner og barn som rammes i disse opptøyene, i tillegg til de fattigste. Flere er blitt dypt traumatisert. Vi vil fortsette å jobbe for deres rettigheter så snart vi blir samlet her på Femnets hovedkontor i Nairobi igjen.

Hva med deg selv, din egen sikkerhet?

– Jeg har selv vurdert å dra, men man trenger visum for å komme seg ut av landet, og det koster penger, som er vanskelig å få tak i under disse omstendighetene. Det handler om å finne seg en vei. Jeg håper og ber for en fredelig løsning. Heldigvis bor jeg rett ved kontoret her i Nairobi, og ikke i et av de mest utsatte områdene, så det bør gå bra. Situasjonen har blitt klart bedre de siste dagene.

Hva er ditt håp framover?

– At opptøyene fra kriminelle bander stanser. Det er tydelig at flere i mobben bruker valgkontroversene til å tjene egne interesser, som når de raner supermarkeder.

Det er best at Kibaki går av?

– På en side vil det løse mange problemer dersom han trer til side. Men på den annen side kan det føre til ny misnøye blant Kibakis tilhengere, som ikke lett kan akseptere at han trekker seg når han jo er blitt erklært vinner. Så det virker ikke som det er noen enkel løsning. ■

FAKTA

KENYA-VALG

■ Kenyas presidentvalg ble avholdt 27. desember. Valgkampen dreide seg mye om universelt helsetilbud, gratis videregående skole og økt føderalisme.

■ President Mwai Kibaki erklærte seg som valgvinner og ble innsverget 30. desember.

■ Opposisjonsleder Raila Odinga mener han har vunnet valget, men har tatt avstand fra opptøyene som har fulgt.

■ The African Women’s Development and Communication Network (FEMNET), med hovedbase i Nairobi, ble opprettet i 1988 for å sikre afrikanske kvinner mer demokrati og menneskerettigheter.

Kommentarer