Handmaid’s Tale light


Mye står på spill i denne thrilleren fra virkeligheten.

Email: pat@povmagazine.com
Publisert: 2017-12-01
One of Us
Regisør: Rachel Grady og Heidi Ewing
(USA)

One of Us beskrives som en «dokumentarisk thriller» av programansvarlig Thom Powers i programomtalen til TIFF Docs (Toronto internasjonale filmfestival). Beskrivelsen kunne ikke passet bedre. Denne spenningsfylte, gripende og urostiftende filmen av Rachel Grady og Heidi Ewing (Detropia, Jesus Camp) forteller alvorsstemt om den vanskelige situasjonen til tre newyorkere. De tre hovedpersonene er individer som forsøker å rive seg løs fra det kvelende trangsynet i byens hasidiske samfunn. Trangen til å unnslippe er umiddelbart følbar i denne fascinerende dokumentaren, hvor opptakene og dramaturgien er som i en Hollywood-grøsser. Spenningen kan imidlertid bli overveldende når det blir klart at det som står på spill faktisk er virkelig.

Folk lever dobbeltliv og tvinges til å leve ut sine ønsker i hemmelighet av frykt for å bli oppdaget.

Tre grunner til å bryte. Etty, en kvinne tidlig i trettiårene, beskriver hvordan det var å bli gift som 19-åring til et liv som ribbet henne for muligheter og selvbestemmelsesmakt. Hun skildrer et undertrykkende liv med den ene barnefødselen etter den andre – hennes funksjon var lite annet enn å være livmor, og hun fødte sitt sjuende barn før hun ble 30. Etty elsker likevel barna sine, og intervjuene Grady og Ewing gjør med henne viser et ærlig, dyptfølt ønske om å redde barna fra det livet hun vet venter dem om hun oppdrar dem på hasidisk vis.

Luzer er en skuespiller sent i 20-årene, og han snakker om å forlate kone og barn for å forfølge drømmen om å utvikle seg som skuespiller. Filmer og fjernsyn er ikke tillatt innenfor hasidismen, og Luzers flukt avslører i hvilken utstrekning folk lever et dobbeltliv og tvinges til å leve ut sine ønsker i hemmelighet av frykt for å bli oppdaget. Filmen viser sju års opptak av Luzer og dokumenterer hans vei til et fritt liv som kreativ kunstner –med jødiske og hasidiske karakterer som nisje – etter å ha oppdaget internetts undre. (Som en sidebemerkning inkluderer Luzer Twerskys suksess som skuespiller det kanadiske dramaet Felix & Meira, som vant prisen «Best Canadian Feature» ved TIFF og ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film i 2015.)

Ari på 18 har vært utsatt for seksuelle overgrep. Som en følge …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195 kvartal