Bestill sommerutgaven her

Han var varslernes trygge onkel

Avatar photo
John Y. Jones
Cand. philol, frilans journalist tilknyttet NY TID
GAVIN H. MACFADYEN (1940–2016) / Som amerikansk-britisk dokumentarist produserte han en rekke filmer i løpet av seks tiår for programmet World in Action: om raseundertrykking i USA, barnearbeid, atomtrusselen, krigsforbrytelser, industriell forurensing og utbytting av arbeidere. Han var også et fast innslag i Logan-symposiene om varsling.

Macfadyen var stor, bredskuldret og hadde et stort hjerte, og var raus i omgang med de mange varslerne og journalistene han hjalp. Og de var mange. Han elsket å komme ned til frokost for å se hvem som hadde overnattet, venner eller andre som trengte et sted for natten, som for eksempel Julian Assange da han ankom til London fra Sverige i 2010. Eller det kunne være kjendiser som forfatter Arundhati Roy eller aktivist og skuespiller John Cusack som kom for å fortelle om sitt besøk hos Edward Snowden i Moskva.

Assange Og Macfadyen.

Macfadyen etablerte Senter for undersøkende journalistikk (TCIJ) ved Goldsmith-universitetet i New Cross i London i 2003 og var også dets leder. Han var et fast innslag i Logan-symposiene om varsling. I sine siste dager var han spesielt opptatt av å forsvare Julian Assange og Chelsea Manning. Sammen med journalist John Pilger stiftet han Julian Assange Legal Defense Committee, men fikk aldri oppleve at Obama benådet Manning, eller at dommer Baraitser nektet å utlevere Assange til USA. Det ville ha gledet ham stort.

Rasekamp i Chicago

MacFadyen var utrolig mangfoldig. Med erfaring fra rasekampen i Chicago på sekstitallet, der han møtte og introduserte den unge studenten Bernie Sanders for verdens revolusjonshistorie, og senere som lossearbeider på havna i New York, fikk han interesse for klassekamp. Men også penger til å besøke Storbritannia og den politiske venstresiden der.

Som amerikansk-britisk dokumentarist produserte han mer enn femti filmer i løpet av seks tiår, om raseundertrykking i USA, barnearbeid, atomtrusselen, krigsforbrytelser, industriell forurensing og utbytting av arbeidere. Hans reiste blant annet til til Ecuador, Guyana, Sør-Afrika, Mexico, Hong Kong, Thailand, Sovjet, USA, Sverige, India og Tyrkia.

Som journalist dekket han konflikter og kriger, og som journalistlærer mente han ganske enkelt at journalistens fremste oppgave er «å fortelle sannheten, og alltid så godt som du er i stand til». Det er ikke journalistens jobb å beskrive objektive hendelser, men å forandre samfunnet, mente han.

«Hvis vi lar oss trekke inn i myndighetenes og næringslivets sfære, går skyldige fri», sier han i den korte minnefilmen som barnebarnet Tarquin Ramsay laget høsten 2016 (Se https://vimeo.com/208361027), like før Macfadyen døde. «Journalistens eneste eiendom er vår uavhengighet. Mister du den, er du ikke lenger journalist», mente MacFadyen.

«Som journalist lever du i spenningsfeltet der de tektoniske platene av styresmakter og klasser braker sammen. Der er det stor friksjon og mye varme. Den varmen må vi bruke.»

- egenannonse -

Siste kommentarer:

Siste artikler

Fra istykkersprengte avfallsbunkere

DIKT: Leseren av denne boken advares mot å lese for store partier sammenhengende. Man risikerer da at det starter en vilter språkmaskin oppe i hodet, slik at man selv begynner å skrive bøker.

Hellestveits metode

UKRAINA: Alle påvirkes av krigen i Ukraina: både familiers økonomi og offisielle budsjetter, bistandskutt, militær opprustning, global energipolitikk, atompolitikk og ikke minst blokkpolitikk, dessuten skaper den økt spenning kloden rundt. Så hvor er overblikket, eller en dypere forståelse? Forsker Cecilie Hellestveit har med sin nye bok Dårlig nytt fra Østfronten dessverre foretatt en gedigen 'cherry-picking' av kilder og argumenter der hun baklengs beleilig utvikler det som bekrefter det allment akseptable.

Hva kjennetegner egentlig NETFLIX?

Netflix: Medieprofessor Amanda Lotz gir noen interessante perspektiver på de globale strømmetjenestenes forretningsmodeller og Netflix’ suksess.

Skeiv norsk historie: 29 tankevekkende intervjuer

FOTOBOK: Skeive ikoner tar for seg en generasjon som levde med frykten for aids, utestengning og kriminalisering – og ikke minst med smerten fra mangelen på forbilder.

Hvordan flertallets meninger skapes av mediene

OFFENTLIGHET: Precht og Welzer vil ha mer «velment strid» om synspunkter – ikke sosiale mediers utdefinering, personorientering og opphisselsesproduksjon. Boken deres har blitt møtt med alt fra total avvisning og nølende aksept til detaljkritikk.

Fascinerende fascisme og forførende førere

NEOFASCISME: Har mange fremdeles fascistiske lengsler i dag, eller kan man alltid skylde på forførende ledere? Et nærmere dykk ned i den 100 år gamle italienske fascismen og dens etterkommere sier noe om hvilke farer vi nå sannsynligvis står overfor.

Vi mangler troen, ikke troen på Gud, men en tro på verden

FILOSOFI: Det immunitære demokrati. Ifølge den italienske filosofen Donatella Di Cwesare, eksisterer i dag en politisk kultur styret af frygten for den fremmede og fremtiden, et skindemokrati til fordel for sikkerhed, kontrol og kortsigtede konkurrencehensyn. Og de som anser sig selv som «liberale» i dag, har meget lidt at stå imod de irrationelle impulser og beslutninger der styrer markedet og jagten på den kortsigtet vinding.

NATO – en allianse for det 21. århundre?

MilitÆrindustri: NATOs nye strategidokument er en videreføring av den nykonservative linjen etter Anders Fogh Rasmussens politisering av et konsern-drevet NATO 2009–2014. Det nye dokumentet avslører en ideologisk avgrunn mellom det gamle og det nye NATO.

Jeg var helt ute av verden

Essay: Forfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

PRIO: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Er det noen grunn til å juble over koronavaksinen?

COVID-19: Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?

De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veien

Militært: Vi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?

Hjemlengsel

Bjørneboe: Jens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.

Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokka

Y-BLOKKA: Fem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.

En tilgitt, lutret og salvet korgutt

Tangen: Finansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.

Michael Moores nye film: Kritisk til alternativ energi

MiljøFor mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.

Pandemien vil skape en ny verdensorden

Mike Davis: Ifølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.

Sjamanen og den norske ingeniøren

SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Hudløs eksponering

Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.