Hagues skatteløfter feller neppe Blair

William Hagues løfter om skattelette, mer politi og strengere asylpolitikk har hittil vært mislykkede forsøk på å skape en ny høyrebølge i Storbritannia. Tony Blair vinner trolig valget den 7. juni.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

London: Skattelette, mer politi i gatene, strengere asylpolitikk og billigere bensin – det er William Hagues og De konservatives oppskrift på å vinne valgkampen i Storbritannia. Men så langt har responsen fra velgerne vært laber. Tony Blair og Labour topper meningsmålingene klart, og de fleste tviler på at Hague vil ta igjen forspranget.

Ifølge en meningsmåling som er offentliggjort i The Independent har Labour 46 prosent av oppslutningen blant velgerne. Dermed ligger Tony Blair og Labour 14 prosentpoeng foran William Hague og De konservative og hele 23 prosent foran Charles Kennedy og Liberaldemokratene. Men til tross for Labours gode oppslutning vitner meningsmålingen også om en økende skepsis til statsministeren. Hele 32 prosent av de spurte svarte at deres sympati for Tony Blair er mindre nå enn da valgkampen begynte.

Skattelette ikke nok

Uansett tyder alt på at De konservatives løfter om skattelette har hatt liten innflytelse på velgerne så langt. William Hague har lovet åtte milliarder pund, omlag 100 milliarder norske kroner, i skattelette dersom De konservative kommer til makten. Men har så langt har ikke velgerne latt seg friste av Hagues løfter.

– Velgerne flest er mest opptatt av offentlig sektor, og mange tror at for eksempel skole og helsevesen vil rammes ved et eventuelt skattelette, sier Brian Groom, politisk redaktør i Financial Times.

Han mener det er en nesten umulig oppgave for De konservative å ta igjen forspranget til Labour.

– Løfter om skattelette, mer politi og strengere asylpolitikk er neppe nok til å vinne valget, sier Groom.

Han får støtte av Philip Webster som er politisk redaktør i The Times.

– Det skal et mirakel til for at de konservative vinner valgkampen nå, sier Webster.

Forvirrende utspill

Webster mener De konservative tapte velgernes tillit ved å komme med forvirrende utspill om skattelette tidlig i valgkampen.

– I begynnelsen av valgkampen ble velgerne lovet 20 milliarder pund i skattelette. Senere ble løftene slanket til åtte milliarder pund. Slik ble De konservatives troverdighet svekket hos folket, mener Webster.

De konservative, på sin side, hevder at 100-milliardersgaven til skattebetalerne kan finansieres gjennom privatisering og effektivisering av en rekke offentlige institusjoner, blant annet universitetene.

– Vi kan love åtte milliarder pund i skattelette over en treårsperiode. Vi kommer ikke til å kutte ned på helse og utdanning, snarere tvert imot – vi vil øke bidragene. Åtte milliarder pund skal spares gjennom privatisering og effektivisering av offentlige institusjoner. Samtidig vi vil slå hardere ned på de som utnytter velferdssystemet, som for eksempel trygdemisbrukere, sier en talsmann for De konservative.

Bredere enighet om EU

De konservative, som tradisjonelt sett er mer kritiske til EU enn Labour, hevder dessuten at de har et mer samlet syn på EU nå enn tilfellet var under forrige valgkamp i 1997. «Uavhengighet i et fleksibelt Europa» er et av deres slagord under valgkampen.

– Det er riktig at de konservative er mindre splittet i sitt syn på Europaunionen nå enn ved forrige valgkamp. Det har nok også styrket partiet innad, men det har neppe hatt noen videre innflytelse på velgerne, mener Brian Groom i Financial Times.

Philip Webster i The Times understreker at splittelsen om EU fortsatt preger partiet i stor grad.

– De Konservatives uenighet rundt Europaspørsmålene vil nok komme klarere frem etter valget, tror Webster.

Asylutspill

I tillegg til EU-striden har også asylpolitikken splittet De konservative. William Hague ble kraftig kritisert til og med av sine konservative partifeller etter at han uttalte at Storbritannia må føre en strengere og mer konsekvent asylpolitikk. Hagues oppfordringer om obligatorisk plassering av flyktninger i asylmottak og direkte hjemsendelse av asylsøkere som kommer til Storbritannia via andre vesteuropeiske land har skapt politisk uro i det konservative partiet.

– Vi må behandle folk som mennesker, sa den fargede konservative politikeren Lord Taylor til BBC radio etter at han ble konfrontert om sin partileders utspill. Ryktene forteller nå at Taylor vil forlate det konservative partiet til fordel for Labour.

– Det er ingen tvil om at en stor del av velgerne deler Hagues oppfatning om at Storbritannia trenger en tøffere og mer konsekvent asylpolitikk. Hagues problem er imidlertid at også Labour lover å føre en tøffere linje mot asylsøkere, sier Eben Black, valgekspert og politisk sjefskorrespondent i The Sunday Times.

Like etter Hagues utspill gikk også innenriksminister Jack Straw ut og sa at også Labour vil føre en enda strengere asylpolitikk dersom regjeringen blir sittende etter valget. Ifølge Straw vil flyktninger som ankommer øyriket bare aksepteres i «særtilfeller». Dermed har Labour klart å ødelegge mye av det som skulle være ett av Hagues kjerneargumenter under valgkampen.

Rekordlav arbeidsledighet

Tony Blair og Labours favorittstempel har blitt ytterligere styrket etter at arbeidsledigheten har nådd et rekordlavt nivå. Ifølge tall som er offentliggjort av Office for National Statistics er arbeidsledigheten i Storbritannia den laveste på 25 år. Mer enn 28 millioner briter er nå i arbeid. Blair lover dessuten å styrke velferdsstaten ved å gi mer til utdanning, helse og politi.

– Jeg vil fortsette moderniseringsprosessen av Storbritannia til fordel for alle hardt arbeidende familier slik at våre barn, uansett hvor de bor eller hvilken bakgrunn de kommer fra, har de samme mulighetene til å dele vår rikdom, sa Tony Blair fra talestolen, under Labours offentliggjøring av valgprogrammet i Birmingham 16. mai.

Lite tyder på at noen kan stoppe ham nå.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here