Hagen i regjering?

Slipp Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet inn i regjeringen – så får vi se hva de er gode for. Det er oppfordringen som tidvis kommer fra (eks-)politikere som har lite til felles med Frps politikk, sist Aps Thorbjørn Berntsen. Ideen bygger på at Fremskrittspartiet har en politikk som ikke henger på greip, og at en […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Slipp Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet inn i regjeringen – så får vi se hva de er gode for. Det er oppfordringen som tidvis kommer fra (eks-)politikere som har lite til felles med Frps politikk, sist Aps Thorbjørn Berntsen. Ideen bygger på at Fremskrittspartiet har en politikk som ikke henger på greip, og at en regjeringsdeltakelse vil avsløre Hagens menn.

Mest av alt minner synspunktet om god, gammeldags politikerarroganse. Det er nemlig lite som tyder på at Hagen og Frp vil «avsløre seg» om de slippes inn i regjeringskontorene. Snarere må vi regne med at partiet ville fått betydelig økt innflytelse for sine saker. Og det er ikke engang sikkert at de ville tapt stemmer på det. Snarere tvert imot.

Frps opptreden i Os kommune, den eneste hvor Frp har ordføreren, kan være illustrerende på to måter: Frps «suksess» der vest bygger dels på å bruke penger fra salg av kommunale verdier til drift, og dels på å forverre kårene for bestemte grupper, for eksempel kommunalt ansatte. Om det første kan det sies at konsekvensene for folk gjerne ikke blir synlige med en gang. Om det andre at en strammere politikk for ansatte eller støttemottakere kan gi mer og bedre velferd – for Frps potensielle velgere. At kommuneansatte, som stort sett stemmer SV eller Ap likevel, får det verre, er knapt et problem for Frp.

Det er all grunn til å tro at Frp ville være dyktige i utøvelsen av sin politikk i regjering. Og at en svært stor del av Norges befolkning ville være såre fornøyd med den politiske dreiningen en regjeringsutvidelse ville innebære. For vår del betakker vi oss, fordi Frps politikk etter vårt syn er gal.

Et annet synspunkt som framføres er at landet må ha en styringsdyktig flertallsregjering, og at Frp derfor bør slippes inn. At dette hevdes av Høyre-folk uten sperrer mot Frp er én sak. At politikere på venstresida mener det samme, er uforståelig. Vi kan vanskelig se at en stødig ytre-høyrepolitikk er bedre enn en vinglete og svak sentrums-høyrepolitikk. Og statsminister Bondevik har rett når han peker på at en regjering som forskrever seg internt neppe er mer styringsdyktig enn en regjering som må baute seg fram i Stortinget.

Så er det en annen sak at dagens regjering ikke bare er dominert av Høyre, men også sitter på Frps nåde. KrFs sidevalg i politikken innebærer at Norge er styrt av en sentrum-høyre-blokk som også omfatter Frp. Det må KrF ta ansvar for, ikke ved å slippe Hagen inn i regjering, men ved å stille seg spørsmålet: Er Norge tjent med den høyreorienterte politikken som blir resultatet?

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here