Gutten som kunne forandre verden

Det unike mennesket Aaron Swartz bergtar mest i The Boy Who Could Change the World.

Tori Aarseth
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.

Aaron Swartz:
The Boy Who Could Change the World: The Writings of Aaron Swartz

The New Press, 2015

Aaron Swartz vokste opp like mye på internett som i sin hjemby Chicago. Allerede tidlig i tenårene gjorde han seg bemerket som en begavet programmerer, og i løpet av sitt altfor korte liv var han med på å forme blant annet RSS  (Really Simple Syndication, også kalt «levende bokmerker»), Reddit og Wikimedia. Swartz var likevel ikke fornøyd med bare å kode programvare. Han var lidenskapelig opptatt av at det han gjorde skulle komme til nytte for folk flest. For Swartz lå teknologiens verdi først og fremst i dens evne til å skape en bedre og mer demokratisk verden.

Kompromissløs systematiker. En av de første historiene vi får innblikk i fra Swartz’ liv, handler om da han utfordret Wikipedia-grunnlegger Jimbo Wales, som hadde påstått at selv om Wikipedia hadde tusenvis av bidragsytere, var det en hard kjerne på noen få hundre som sto for mesteparten av innholdet. Swartz laget et program som telte hvor mye tekst hver bidragsyter bidro med, i stedet for kun å telle antallet redigeringer fra hver bruker. Og resultatet viste nøyaktig det motsatte: Mesteparten av innholdet på Wikipedia skrives av brukere som bare bidrar noen få ganger på sine respektive fagfelter. Wales’ «harde kjerne» fungerer først og fremst som redaksjonelle medarbeidere. Dette, mente Swartz, hadde viktige implikasjoner for hvordan Wikipedia burde styres. Mens mange i redigererne ville ha mer kontroll over nettstedet, argumenterte Swartz for at det eneste riktige var å tilrettelegge bedre for de mange som kun bidro med én eller to artikler.

Sannhetssøken. I en alder av 19 år stilte Swartz til valg i Wikimedia Foundation, vel vitende om at det var en mildt sagt dårlig valgkampstrategi å argumentere for å redusere innflytelsen til sin egen valgkrets. Swartz tapte valget, men gikk ikke på kompromiss med det han mente var riktig og sant. Denne viljen til å søke sannheten, til å evaluere, analysere og finne bedre løsninger, er gjennomgående tydelig i Swartz’ tekster. The Boy Who Could Change the World levner ingen tvil om at Aaron Swartz var et geni av de ytterst sjeldne. Uansett hvilket tema han tar for seg, er resonnementene sofistikerte. Der tenkningen fremstår som uferdig, er det gjerne på grunn av den åpne og søkende holdningen som ligger til grunn. Mange av tekstene er fra bloggen hans, et sted der han tenkte høyt sammen med andre, utbroderte ideer, og samlet det han hadde lært. Swartz var klar over sin intellektuelle fordel, men var ingen elitist. Tvert i mot hadde han stor tro på mennesket og på visdommen som kan komme ut av et flatt strukturert samarbeid med mange deltakere – som Wikipedia. Får man ikke resultatene man vil ha, er det ikke menneskene, men systemet det er noe galt med, ifølge Swartz’ tankegang.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.