Gutten som kunne forandre verden


Det unike mennesket Aaron Swartz bergtar mest i The Boy Who Could Change the World.

Aaron Swartz:
The Boy Who Could Change the World: The Writings of Aaron Swartz

The New Press, 2015

Aaron Swartz vokste opp like mye på internett som i sin hjemby Chicago. Allerede tidlig i tenårene gjorde han seg bemerket som en begavet programmerer, og i løpet av sitt altfor korte liv var han med på å forme blant annet RSS  (Really Simple Syndication, også kalt «levende bokmerker»), Reddit og Wikimedia. Swartz var likevel ikke fornøyd med bare å kode programvare. Han var lidenskapelig opptatt av at det han gjorde skulle komme til nytte for folk flest. For Swartz lå teknologiens verdi først og fremst i dens evne til å skape en bedre og mer demokratisk verden.

Kompromissløs systematiker. En av de første historiene vi får innblikk i fra Swartz’ liv, handler om da han utfordret Wikipedia-grunnlegger Jimbo Wales, som hadde påstått at selv om Wikipedia hadde tusenvis av bidragsytere, var det en hard kjerne på noen få hundre som sto for mesteparten av innholdet. Swartz laget et program som telte hvor mye tekst hver bidragsyter bidro med, i stedet for kun å telle antallet redigeringer fra hver bruker. Og resultatet viste nøyaktig det motsatte: Mesteparten av innholdet på Wikipedia skrives av brukere som bare bidrar noen få ganger på sine respektive fagfelter. Wales’ «harde kjerne» fungerer først og fremst som redaksjonelle medarbeidere. Dette, mente Swartz, hadde viktige implikasjoner for hvordan Wikipedia burde styres. Mens mange i redigererne ville ha mer kontroll over nettstedet, argumenterte Swartz for at det enest …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

tori.aarseth@gmail.com
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte