Gull til besvær

Gullgruvedrift i Kina har ført til store helseproblemer for flere millioner mennesker. I denne kortdokumentaren møter vi He Quangui, som har forsøkt å ta livet sitt flere ganger.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 02.06.2015

Dying to Breathe
Regi og foto: Sim Chi Yin

Kinas økonomiske vekst har gått på bekostning av mange menneskers pust. I en landsby i provinsen Shanxi sitter He Quangui som en slags levende død. Hver dag er et strev og samtidig en takknemlig gave før livets slutt. I likhet med seks millioner andre kinesere har han pådratt seg en lungesykdom etter år med hardt gruvearbeid. Manglende verneutstyr har ført til inhalering av altfor store mengder silisiumdioksid, noe som ofte forårsaker pustevansker, og i verste fall en sakte kvelning. Sykdommen går under navnet silikose eller steinstøvlunge, og kan ikke kureres – med mindre man har råd til en lungetransplantasjon.

Inhumant. Dying to Breathe er en del av et større multimediaprosjekt om silikoserammede kinesere. «Dette er den usette konsekvensen av gullgruvedrift i Kina,» sier fotojournalist Sim Chi Yin, som har laget reportasjen om den tidligere gruvearbeideren. I følge Mining Technology (2013) var Kina verdens største gullprodusent i 2012, med utvinning av 403 tonn. Suksessen er imidlertid basert på hensynsløse og inhumane arbeidsforhold.

En tidligere arbeider, Wang Mingsheng, forteller til China Daily at man i gruvene bare kunne se hodelyktene til medarbeiderne, selv når man var én meter fra dem. «Neseborene mine var alltid fylt av støv etter et dags arbeid,» sier han. I dag er det bare sønnen hans som hindrer ham i å ta selvmord: «Ethvert innpust føles som tortur.»

Chi Yin dokumenterte lidelsene til He Quangui over flere år. Hun filmet med stoisk konsentrasjon før hun la ned kameraet og lot seg overvelde av sorg. En kveld oppdaget hun at den dødssyke mannen prøvde å ta livet sitt, noe han hadde gjort flere ganger tidligere. Vi får informasjonen over en svart skjerm.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer