«Gud teller kvinnens tårer»

Hanaa beskriver fire unge kvinners liv og skjebne i ulike deler av verden, og viser hvordan den patriarkalske viljen blir påtvunget dem gjennom myter og overtro.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 01.06.2018
Hanaa

Guiseppe Carrieri (Italia)

I åpningssekvensen i Guiseppe Carrieris film følger vi kameraet langs en bred indisk elv, mens vi observerer en jente, ikledd en lys rød sari, om bord i en båt. Snart dukker ordene fra Talmud, den jødiske lovsamlingen, opp på skjermen: «Gud teller kvinnens tårer», og vi blir ikke levnet mye tvil om temaet Hanaa kommer til å ta for seg.

Som et tidsaktuelt bidrag til #MeToo-debatten som har rast i amerikansk og europeisk politikk det siste året, binder Carrieres film sammen livshistoriene til fire unge kvinner fra verden rundt, nærmere bestemt India, Nigeria, Peru og Syria. De bærer alle lignende navn, men deres opplevelser av kjønnsdiskriminering og misbruk varierer.

HanaaHanaa: Fire kvinneskjebner

«Religion går foran rasjonalitet,» siterer den indiske jenta sin bestemor. Overtroen styrer livet hennes; en rød blomst som hadde brakt hell til hennes mor, reddet hun allikevel ikke fra hennes skjebne – død i ung alder, som vi på usminket vis ser i filmen.

En nigeriansk jente ved navn Hana (filmens tittel reflekterer de små variasjonene i karakterenes navn) gjenforteller sine opplevelser i islamske ekstremisters hender, hvor hun ble gitt navnet Selma og hvor hver tredje jente døde.

I Peru forteller Ana om kjærligheten hun opplevde med en ung mann inntil han forsvant da hun ble gravid. Familien beskyldte henne for å være en hore og kastet henne ut av deres hjem i en fattig barrio. Nå går hun på gata og selger kroppen sin for å livberge spedbarnet sitt, mens hun teller sekunder for å dempe frykten for overfall og ran.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer