Guantánamo – Norge og Vestens skam

Grove krigsforbrytelser har blitt begått mot fangene på Guantánamo mens norske politikere og militære har tiet – og dermed er medansvarlige.

FOTO: AFP PHOTO / PAUL J. RICHARDS

Den siste uken i august ble en utvalgt gruppe journalister eskortert inn i et konferanserom i Pentagon. Der fikk de anledning til å overvære en «live»-videooverføring fra Guantánamo. Inne i et anonymt rom skulle et slags domsutvalg diskutere om fangen Abu Zubaydah kunne slippes fri. Bortsett fra amerikanske torturister, avhørseksperter, soldater og fangens advokater har han ikke vært sett av noen mennesker på nesten 15 år.

Det ble en selsom opplevelse for journalistene. En offiser leste opp en skriftlig redegjørelse fra fangen. I den het det at Zubaydah ønsket å bli løslatt for å komme tilbake til sin familie. «Han har ikke noe ønske eller intensjoner om å skade USA eller noe annet land,» leste offiseren. Deretter ble videooverføringen skrudd av. Seansen varte i ti minutter.

Zubaydah fra Saudi-Arabia er et skrekkelig eksempel på Guantánamo-skammen, som fredsprisvinner Barack Obama lovet å stenge for åtte år siden. Zubaydah ble fanget i 2002. Hardt skadet ble han fraktet til et tortursenter som CIA hadde opprettet i Thailand. Der ble han torturert gjennom 22 dager og netter. Han ble prøvekanin for CIAs nye torturmetoder. Hans advokater har fortalt historien i mange år. Men krigsforbrytelsene ble først bekreftet i 2014, da den 6000 sider lange CIA-rapporten om tortur ble sendt til den amerikanske kongressen.

screen-shot-2016-09-13-at-13-36-46En mindre del av rapporten ble offentliggjort. Der står det hva Zubaydah ble utsatt for. Han måtte gjennomgå simulert drukning (waterboarding) 83 ganger. Han ble banket opp og stengt inne i en liten kasse fylt med insekter i 11 dager. Han fikk ikke lov til å sove, han ble kledd naken, han ble utsatt for frosttortur og lydtortur. Etter en stund rablet det for mannen, som «tilsto» og løy på seg alt han trodde ville gjøre det mulig å slippe mer tortur. Alt ble tatt opp på 90 videobånd. CIA har slettet opptakene. Ingen er stilt til ansvar for ugjerningene. Zubaydahs advokater mener at han fortsatt er sperret inne på Guantánamo, fordi USA ikke vil at verden skal få høre torturhistoriene fra fangens egen munn.

Han ble utsatt for simulert drukning 83 ganger. Han ble banket opp og stengt inne i en liten kasse fylt med insekter i 11 dager.

»Da Zubaydah ble arrestert, ble det påstått at han sto bak bombing av amerikanske ambassader, og at han hadde planlagt terroraksjoner i USA. Ikke noe av dette er dokumentert og bevist. Fangen, som nå har tilbrakt en tredjedel av sitt liv på Guantánamo, har heller aldri blitt siktet for slike forbrytelser.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.