PRESIDENT NICOLAS MADURO HOLDER TALE TIL TROPPENE UNDER "LOJALITETSMARSJEN" 14. MAI 2019. FOTO: JHONN ZERPA, AFP.

Guaidó eller Maduro?


VENEZUELA: USA og Europa på den ene siden. Russland, Kina og Cuba på den andre – hele verden har valgt side. Hva sier borgerne selv?

Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 2019-06-03

Er det egentlig den tidligere og nå avdøde presidenten, Hugo Rafael Chávez Frías, som skaper denne splittelsen? Chávez satt med makten i 14 år, fram til 2013. Han økte sosialbudsjettene med 60,6 prosent – over 3 millioner venezuelanere fikk tak over hodet, 1,7 millioner fikk tildelt pensjon, 14 millioner fikk omsider tilgang til helsehjelp. BNP per innbygger ble tredoblet, fra 4000 til 11 000 dollar, mens fattigdommen ble halvert.

Vel og bra, men i 2013 befant 48,5 prosent av husstandene seg fremdeles under fattigdomsgrensen, mens oljeprisen lå på 98 dollar fatet. Så, hvem var egentlig Chavez? Var revolusjonen hans bare en illusjon? «Alle snakker om Chávez. Alle spør om Chávez. Man burde heller spørre: Hvordan var tilstanden i landet før Chávez?» Mannen som sier dette, heter Imran Baheeus. «Svaret er at det var et land for de rike. For de hvite rike.» Baheeus er 52 år og driver et bakeri i sentrum av Caracas. Det går en halvtime, men ikke en eneste kunde kommer innom. Inflasjonen er skyhøy, på godt over en million prosent, pengesedlene er mer verdt som origami. Venezuela har 32 millioner innbyggere, og ifølge FN mangler 4,3 millioner av dem forsvarlig tilgang på drikkevann, 3,7 millioner har ikke tilstrekkelig med mat. Og 3,4 millioner har allerede forlatt landet.

«Du er sikkert rik fordi du er bedre enn meg. Men det du er bedre til, er å stjele.» Israel Sánchez

Men det er ikke systemet som er problemet, hevder Baheeus, det er gjennomføringen av det. «Chávez sørget for at landet produserte en rekke matvarer, de viktigste matvarene, slik at alle fikk dekket de grunnleggende livsbehovene. Ikke lik velstand, men lik verdighet. Men – som ved altfor lange samlebånd – det er lett å svindle til seg», sier han. «Og det er faktisk derfor vi har mat nå. Man kan få tak i det meste. Men bare på svartebørsen.» Og likevel mener han at Chávez gjorde det rette. «Jeg bryr meg ikke om at du lærer noe helt annet på Harvard. For, når alt kommer til alt – hvordan var det her i landet da vi fulgte Harvard-reglene? Det stemmer at staten ikke fungerer i dag, det er innlysende. Og nå tar vi til gatene. Men før i tiden, hvis du manglet strøm, da …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)