Grusomheter vokser til krig

Ved å kople sammen gamle fotografiske referanser til Romania på 1930-tallet med en dagbok fra samme tid, gir denne dokumentarfilmen en gysende beretning om det som ventet de rumenske jødene.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

The Dead Nation

Radu Jude

Romania

Radu Jude er bedre kjent som spillefilmregissør (Aferim!, Scarred Hearts) og som regiassistent på Cristi Puius The Death of Mr. Lazarescu, men nå står han bak dokumentarfilmen The Dead Nation, et bevegende 83-minutters kurs i rumensk førkrigshistorie.

Nedtelling til døden. De som ikke kjenner Romanias historie, får oppleve utryddelsen av de rumenske jødene gjennom en collage av historiske fotografier, stemmer og ordene i Emil Dorians dagbok, som en slags meditasjon over det mørket som rommes i menneskesinnet. Mer enn 70 år etter slutten på andre verdenskrig er Holocaust fremdeles et emne som filmskapere og skribenter stadig vender tilbake til. Det faktum at Holocausts gru og kraft ikke er bleknet av tiden, stadfestes av filmer som den nylig oscarvinnende Son of Saul av den ungarske regissøren Laszlo Nemes. Det er nettopp de stort sett uutforskede ytterkantene av nazistenes «Endlösung» – som den entusiastiske medvirkningen i folkemord blant ulike nasjoner tilsluttet aksemaktene – som gjør dokumentarfilmer som Judes så fascinerende.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL