Grums vokser frem i Finland

Hallo, Norden! Jeg savner opprørte, velinformerte og interesserte reaksjoner fra mine nordiske venner etter søndagens riksdagsvalg i Finland, så jeg vil rett og slett gi dere en liten liste over ting dere bør være klar over. Den politiske situasjonen i Finland er generelt så deprimerende og skremmende akkurat nå, at det blir med en kort […]

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Hallo, Norden! Jeg savner opprørte, velinformerte og interesserte reaksjoner fra mine nordiske venner etter søndagens riksdagsvalg i Finland, så jeg vil rett og slett gi dere en liten liste over ting dere bør være klar over. Den politiske situasjonen i Finland er generelt så deprimerende og skremmende akkurat nå, at det blir med en kort sammenfatning i denne omgang. Følgende skjedde altså søndag kveld i nabolandet deres:

  1. Finlands neste statsminister heter etter all sannsynlighet Juha Sipilä, og er abortmotstander.
  2. Sannfinländerna, som på mange vis ligner på Sverigedemokraterna og forsåvidt også på Fremskrittspartiet, ble i praksis nest største parti med nest flest mandater i Riksdagen. Partiet er rasistisk og verdikonservativt på alle mulige vis – for eksempel mener 63 prosent av partiets medlemmer at den nye loven som gir homofile lov til å gifte seg, bør fjernes.
  3. Av Riksdagens 200 medlemmer er det nå 117 menn og 83 kvinner – altså 59 prosent mot 41 prosent.
  4. I Finland omtales det som «historisk»at vi nå har hele TO riksdagsmedlemmer med innvandrerbakgrunn.
  5. Sannfinländeren Teuvo Hakkarainen ble gjenvalgt med over 5000 stemmer. Han har blant annet uttalt at alle somaliere og homofile bør tvangsinterneres på Åland.
  6. Samlingspartiets ungdomsparti (tilsvarer Unge Høyre i Norge og Moderata ungdomsförbundet i Sverige), som nesten får Sannfinländerna til å fremstå som søte menneskeelskere, fikk i det minste inn Wille Rydman, som i løpet av valgkvelden titulerte seg med det lumske ordet «innvandrerrealist», og Susanna Koski – som representerer høyresiden på et vis som hører hjemme i teaparty-USA.
  7. Vänsternmistet to mandater – et katastroferesultat for et parti som nå bare har 12 mandater. (Imidlertid var valgkveldens definitivt største lyspunkt at den helt fabelaktige feministen Li Andersson ble innvalgt med utrolige 15154 stemmer.)
  8. 68 prosent av den nye Riksdagen mener det burde avholdes folkeavstemning om et finsk Nato-medlemskap.

Han har blant annet uttalt at alle somaliere og homofile bør tvangsinterneres på Åland. Det finnes mange svenskspråklige medier i Finland, så nyhetene er lett språklig tilgjengelige for våre norske, svenske og danske naboer. Det finnes med andre ord ingen unnskyldning for den fraværende kunnskapen og diskusjonen om hva som foregår i Finland. Hvor er den grenseoverskridende, nordiske debatten om hva vi skal gjøre med at rasismen bare blir mer og mer politisk akseptert og stueren?   Eriksson er en finsk frilansjournalist og student.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here