Grønt budsjett

Robin Hood-skatt, flyseteavgift og slutt på subsidier til oljeindustrien. Slik skiller De Grønnes alternative statsbudsjett seg fra Regjeringens framleggelse mandag. Ap svarer med «trygg styring.»

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 05.10.2012

Budsjett. Mandag 8. oktober legger finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) fram Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2013. Nå sier Torfinn Opheim, som sitter i finanskomiteen for Ap, følgende om mandagens framleggelse:

– Vi sier det rett ut, vi vil øke oljeutvinningen. Det vil ikke gå bra med den norske økonomien om vi stopper opp, både vi og kommende generasjoner har god bruk for pengene, sier Opheim til Ny Tid. Ap-politikeren kommer fra industribygda Sauda fra oljefylket Rogaland, og han har vært med å utarbeide statsbudsjettet.

– Det overordnede er trygg økonomisk styring for å opprettholde høy sysselsetting. Det er det vi har lagt mest vekt på, og det som en vil se i statsbudsjettet. Vi vil sikre en stabil kronekurs, forutsigbare forhold for næringslivet og lav rente, sier Opheim.

Økt inntekt

I kontrast står Miljøpartiet De Grønne, som prøver å få stortingsplass neste år. 5. oktober lanserer de sitt «alternative statsbudsjett» for 2013, noe Ny Tid presenterer her:

De Grønne vil kraftig øke avgiftene på CO2-utslipp for oljeindustrien, noe som de anslår vil øke inntektene til 12 milliarder kroner ved avgift på 756 kroner tonnet utslipp. I tillegg foreslås det å fjerne subsidiene til oljeindustrien, noe som vil medføre 12,2 milliarder i ekstra inntekt til statskassen.

– Forslaget vårt er ikke så radikalt. EU har nettopp gjort et vedtak om å ikke utvinne olje i Arktis. Skal vi ta klimaet på alvor, så må vi la 80 prosent av reservene ligge, og noen må begynne å la de ligge, sier De Grønnes nasjonale talskvinne, Hanna E. Marcussen, til Ny Tid.

Talspersonen viser til at oljeinvesteringene i 2012 er beregnet til å være rundt 185 milliarder kroner. Hun ser på oljen som en gjøkunge:

– Det er ikke bare oljen som får Norge til å gå rundt, vi har mye annen virksomhet som økonomer og forskning nå forteller lider under oljen. De advarer mot å legge alle eggene sine i en kurv. Oljen struper annen levedyktig industri, mener Marcussen.

De økte inntektene foreslås brukt til et betydelig samferdselsløft på jernbane og gang- og sykkelvei, samt en omlegging av energisektoren. Det prioriteres også et vesentlig inntektsløft i landbruket.

Robin Hood-skatt

Den største inntektsøkningen på De Grønnes alternative budsjett skal likevel komme fra en innføring på 0,5 til 1 prosent skatt på valutahandel på Oslo Børs. En slik såkalt Robin Hood-skatt er beregnet å gi en inntektsøkning på 20 milliarder kroner i året.

Også flyreisende flest vil merke forslagene, dersom det innføres: De Grønne ønsker en flyseteavgift på 200 kroner per reise, noe som vil gi statskassen 4 milliarder kroner i økt årlig inntekt.

Til gjengjeld vil de fjerne merverdiavgift på frukt og grønt og økologisk mat, tilsvarende 1,1 milliarder kroner.

– Den viktigste endringen vi gjør i budsjettet, er å vri skatte- og avgiftssystemet i en grønnere retning. Vi mener miljøvennlig adferd skal belønnes, og vil derfor innføre flere avgiftslettelser. Samtidig skal det koste å handle miljøskadelig, og prinsippet om at «forurenser betaler» er svært viktig for oss, sier Marcussen.

Advarer mot olje

Opheim i Ap forteller til Ny Tid at han er enig i forslaget om Robin Hood-skatt, i prinsippet. Men Marcussen mener Norge ikke kan vente med å innføre skatten først i frykt for investorflukt:

– Diskusjonen foregår også i mange andre land. Alle kan ikke å sitte å vente på at andre land skal bestemme seg, dette kan gjennomføres uansett. Vi mener Norge bør være et foregangsland som viser vei for andre, slår talskvinnen for Miljøpartiet De Grønne fast. Hun mener regnestykket og budsjettet de har publisert, har en sentral funksjon:

– Det viktigste for oss er å vise at det er mulig å legge om til et miljøvennlig samfunn uten at det verken er urealistisk eller for dyrt. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 05.10.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer