Grønne reiser og klimakrisens alvor


Nordmenn reiser lengre og oftere, men klimaavtrykket til de reisende er usynlige i klimaregnskapet. En britisk eventyrer har skapt en alternativ kortreist ferievanetrend.

Email: torbjorn@nytid.no
Publisert: 2015-04-15

Det er lett å snurre på globusen og drømme seg vekk til Patagonia, Madagaskar eller New York. Billige flybilletter, lønnsvekst og mer fritid har i Norge de siste tiårene gjort drømmer til virkelighet, og nordmenn til et av verdens mestreisende folkeslag. Klimasamvittighet har samtidig aldri blitt en faktor i reiseplanleggingen til norske reisende. I takt med klimakrisens tydeligere alvor har nordmenn økt reisefrekvensen og gjort reisene lengre. Helgeturer til hytte og familie har blitt til langweekender i Berlin og Riga, mens juleferien blir feiret i Thailand. Etableringen av det norske lavprisselskapet Norwegian har noe av skylden. På flyselskapets nettsider ligger det for øyeblikket tilbud på flybilletter til 199 kroner én vei, mens «sol og bad» er bare 399 kroner unna. Det er mindre enn en norsk togbillett, eller en middels lang hurtigbåttur, og betraktelig mer enn da man på 1990-tallet måtte gjøre dype innhogg i privatøkonomien for å betale flybillettene. «Vi bør vurdere forbud mot reklame for flyreiser», sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, til Ny Tid. Men først til tallene: Siden 1990 har utslippene fra utenriks luftfart økt med hele 333 prosent, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Det er som om nordmenn er blitt blinde for sammenhengen mellom reisevaner og klimagassutslipp. Eller kanskje har argumentasjonen til fly siden 1952 selskapene og Avinor om at flyreiser stadig blir mer og mer klimavennlige, overbevist reiseklare nordboere. Avinor forklarer det slik til Ny Tid: «Flere av våre største lufthavner jobber med ambisiøse klimamål, og har knyttet seg opp til forpliktende europeiske programmer for å få ned klimautslippene. Dette innebærer blant annet en omfattende dokumentasjon av utslippene – som igjen danner grunnlag for tiltak.» Men de siste tallene fra SSB viser også at  klimagassutslippene fra utenriks luftfart økte med 28 prosent fra 2012 til 2013. En undersøkelse fra reisesøkemotoren Momondo viste i 2014 at 29 prosent av alle nordmenn hadde vært på private flyreiser mer enn fem ganger i løpet av de siste 12 månedene. Det samme tallet blant svenskene var syv prosent. «Vi reiser både i hovedferien, i andre ferier og langhelger. Det er blitt en del av den norske livsstilen relativt løsrevet fra samfunnsgruppe og status,» sier reiselivsdirektør i Virke Utland, Rolf Forsdahl, til VG om tallene.

Flere lange flyruter. Også innenriks øker …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal