Bestill sommerutgaven her

Grønne og blå lys, parkprosa, sjiktdikt

...

Av Gunstein Bakke
Skien, mars 2017

Industri: av latin, «flid»

Å omvises er også å avvises, å komme inn på en utside, en serie av utsider, silo på silo, container på container, vegg på vegg, uten vinduer, uten innsyn, og bare her i det utsidige eller utestengte finnes det en form for sammenheng eller flyt, mens alt det innsidige forblir gardert, kryptert, hinsidig. Men på disse innsidene oppstår forbindelser som blir del av produkter vi har på oss og med oss og i oss, som vi puster og gnir oss inntil, stoff som forandrer måtene vi ser hverandre på, nervesystemet vårt og fiskenes forplantningsevne og intervallene mellom hver gang vi tenker på behov og hvordan vi tenker på behov og ikke minst integrerer avstand, avvisning og hastighet i kroppen: De innsidene vi nektes adgang til, blir i neste omgang våre egne.

Pors: latin Myrica gale, engelsk bog-myrtle, sweetgale

- annonse -

Dette er Herøya, her er vi, og likevel ikke; vi er avstengt her. Helt inntil, helt ute, sirkulert i gangfart i et kjøretøy, med en forsiktighet som både betyr og utsondrer fare: det ytterst relevante ved å kalle dette «safari». Der ute finnes det mennesker med selvlysende vester og hjelmer, gassmasker, til fots og på sykkel, gjennom fortellinger om nattlige drønn og ildblaff, at grunnens endeløse giftmasser må ha fostret en drage, store prust midt på natten, faklede hyl, nervefeber, aurora mercurialis. Stoff som forandrer drømmers DNA. Nålyset, lys bare døende ser: det samme som det lyset som brenner blått.

Park: av gml.fransk, «inngjerdet skogs- eller sletteland for vilt»

De ser på oss, de der ute, for innlysende nok er det vi som er på utstilling, vi som vises frem.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Herodots isonomiaNoe av de samme lærdommene som er nevnt i hovedartikkelen, kan vi ta med oss fra den nyeste utgaven av demokrati-indeksen til The Economist...
IdÉhistorie / Midtøstens metropoler, … (av Kristoffer Momrak, …)Er Hellas mer en kulturell periferi i Midtøsten enn opprinnelsen til vårt moderne demokrati? Aristoteles mente fønikerne i Kartago med likhet for loven – isonomia –hadde et bedre folkestyre enn Athen – demokratiets såkalte vugge.
Medisinering / Medisinering med bismakI denne kronikken kritiserer forfatter Åse Dragland utbredt medisinering. Ingenting tyder på at langvarig behandling med Ritalin eller antipsykotika er bra. Mange psykisk syke opplever seg som zombier uten tanker, følelser, smaks- og luktesans.
Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte