Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Grønn symbolpolitikk

Miljøbevegelsen har den siste uka rast mot at Statoil ikke elektrifiserer Johan Sverdrup-feltet. Men forsker ved Fiskerihøgskolen mener «klimavennene» driver nærsynt skinndebatt.

Utbygging. 13. februar la Statoil fram sitt konseptvalg for utbygningen av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet ved Utsirahøgda. Kraft skal forsyne oljefeltet kun i første fase av Utsira-utbyggingen.

Miljøbevegelsen mener Statoil med dette forsøker å komme seg unna med en «minimumsløsning». Både Bellona og Zero har ment at satsningen mangler framsynhet og miljøbevissthet, samt at det ikke er i tråd med Stortingets krav. Kari Elisabeth Kaski, nestleder i Zero, mener dette vil bidra til høyt utslippsnivå i Norge de neste 50 årene. Bellonas Frederic Hauge har sagt det vil være en bedre løsning med kabel med kapasitet til å dekke kraftbehovet til hele Utsirahøyden, slik at Statoil fra forplikter seg til elektrifisering.

Men Odd Handegård, seniorforsker og tidligere direktør ved Fiskerihøgskolen, er kritisk til den norske debatten om elektrifisering av oljesokkelen.

– Det er å fyre for kråkene – eller måkene i dette tilfellet. Denne debatten om elektrifisering er en skinndebatt og en stor vits, sier Handegård til Ny Tid.

- annonse -

Ett av trekkplastrene i klimaforliket, som ble lagt fram av Stoltenberg-regjeringen i 2012, er elektrifisering av petroleumsvirksomheten på norsk sokkel. Dette vil si at petroleumsinstallasjoner benytter seg av landstrøm, istedenfor å produsere elektrisitet ved å brenne gassen som tas opp. Estimater viser at en slik overgang vil redusere CO2-utslippene med 9,4 millioner tonn per år, og dette har blitt et viktig politisk satsingsområde.

– Vinning blir borte

Handegård uttalte seg tidligere i uka til Besteforeldreaksjonen på nett om debatten. Til Ny Tid sier han nå:

– Det er klart at elektrifisering har en viss betydning for Norges klimaregnskap, men hvis gassen eksporteres, går vinningen opp i spinningen, og de globale konsekvensene blir lik null. Debatten vitner om et nærsynt perspektiv i norsk klimadebatt, sier Handegård.

Han mener det er liten vits i å diskutere og vedta miljøvennlige løsninger, for så å eksportere fossil energi til utlandet.

– Klima er globalt, og de globale konsekvensene er de viktigste. I denne sammenheng blir nasjonale regnskap om tonn og kilowatt-timer irrelevante, utslippene vil uansett skje andre steder.

Handegård hevder at hele debatten er symbolpolitikk, og at det vitner om at samtlige partier på Stortinget mangler evne til å handle forsvarlig:

– Det handler om å la den fossile energien ligge og finne alternative måter å håndtere utslipp på. Hvis ikke, raser det mot en katastrofe. Derfor må det komme beslutninger om å kutte utvinningen på norsk sokkel. Kun da kan vi vise at vi tar ansvar, og samtidig bidra positivt til det globale regnskapet. Dette er den forsvarlige klimadebatten, som vi dessverre ser så alt for sjelden, avslutter Handegård.

– Uunngåelig utvikling

Kari Elisabeth Kaski i Zero sier seg enig i mye av kritikken fra Handegård, men påpeker at det egentlig dreier seg om to forskjellige debatter:

– Jeg er helt enig i at redusert utvinningstempo er nødvendig, og dette jobber Zero også for. Samtidig er det viktig for Zero å sørge for at de prosessene som allerede skjer, blir så miljøvennlige som mulig, sier Kaski.

Hun understreker at oljeindustrien er den største utslippsektoren i Norge og at det derfor er viktig at den følges opp tett.

– Vi ser på det nå som uunngåelig at Utsirahøyden utbygges, derfor vil vi jobbe for at utbyggingen skjer på en forsvarlig måte, avslutter Kaski, Zeros nestleder.

Da gjenstår spørsmålet, hvilken pris har forsvarligheten? Siste ord i saken er nok ikke sagt.

Dag Herbjørnsrud
Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Journalistikk / Gravejournalist Seymour Hersh - et forbildeBlant de beste, troner den amerikanske journalisten Seymour Hersh (83). Han svertes fra både høyre og venstre flanke – men angrer ingenting.
Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte