Godt nytt år?

2009 kan bli alvorlig for noen. Men det kommer ikke til å ende med suppekøer på Nordstrand.

Ny Tid
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]

Avisene har vært spekket med oppslag om finanskrisen helt frem til jul, og i dag er de nok i gang igjen. Den kan bli verre enn krakket i 1929 har vi kunnet lese. De fleste av oss forbinder 1929 med sort/hvitt bilder i historiebøkene av lange suppekøer og børsmeklere og spekulanter som ble så desperate at de enten begynte å pusse sko på gaten, eller ikke så noen annen utvei enn å avslutte sitt eget liv. Blir dette 2009?

Heldigvis ikke! Dette kan bli alvorlig for noen. For de som mister jobben er det en fattig trøst at ting var verre før. Det er også en fattig trøst at regjeringen til stadighet går ut og forsikrer om at de «følger med». De er da vel ikke valgt til å følge med, men til å handle. Men uansett ender det ikke med at småbarnsfamilier i Oslo plutselig står i suppekøer på Nordstrand. Vi er ikke der at over natten så er pengene dine borte og ingen har jobb. 1929 er et veldig dårlig eksempel, ikke bare fordi den rammet vanlige folk mye hardere, men fordi det er to veldig forskjellige samfunn som rammes. Jeg tror flere med meg har lest masse om denne krisen som straks kommer til å treffe den enkelte av oss. Også virker hverdagen ganske vanlig, bortsett for at vi er litt mer bekymret for hva som kan komme.

Det er ikke mitt mål å avdramatisere den situasjonen verden står overfor. Den kan få konsekvenser, ikke bare for oss, men ramme de svakeste i verden aller hardest. Men de svakeste i verden rammes først dersom verden blir redde for fremtiden og for hverandre. Det verste som kan komme ut av alle oppslagene om dommedag og økte bekymringer er at proteksjonismen får fotfeste igjen, og at vi blir oss selv nok. Da blir det vanskelig å se for seg en forpliktende klimaavtale i København i år, og fattige land vil igjen møte økte tollmurer fremfor reduserte.

Derfor mener jeg 2009 bør være et år hvor vi også feirer alle de fantastiske tingene menneskeheten har fått til, og de enorme hindre vi har klart å komme over. I år er det 400 år siden Galileo Galilei første gang rettet en kikkert mot himmelen og begynte sine astronomiske utforskninger. Konsekvensene av dette er at vi forstår ufattelig mye mer av hvordan universet henger sammen. I år er det også 150 år siden Charles Darwin ga ut sin bok Artenes opprinnelse. Dermed var grunnlaget lagt for evolusjonslæren som i dag er en vedtatt sannhet. Dette var det samme året som arbeidet med Suez-kanalen startet, da menneskeheten bygget en bro mellom to verdenshav. Og i år er det 75 år siden Donald Duck første gang dukket opp i filmen «Den kloke lille høna». Siden den gang har han gitt masse glede til både barn og voksne. Menneskers ustoppelige trang til å finne ut mer, og til å gjøre ting bedre har ført til fantastisk fremgang på alle tenkelige områder. Allikevel virker det som alt vi husker, er at det er 80 år siden børskrakket.

Jeg er helt overbevist om at 2009 kommer til å bli et spesielt år, og at mange vil møte på utfordringer som kan gjøre oss urolige og bekymret. Men husk at verden har vært stilt overfor store utfordringer også tidligere. Og hver gang har det ført til fremgang fordi optimismen og fremtidstroen har vunnet. Det er aldri reist en statue av en kritiker, men mange av de som har trosset skepsisen og uroen.

Så derfor sier jeg: Godt nytt år. Utropstegn!

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL