Gode nyheter: mars

...
Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 01.03.2018

La Isla de los monos

Da orkanen María herjet i Karibien i fjor høst gikk det hardt utover Puerto Rico. Byen Punta Santiago ble knust, og utfordringene stod i kø under gjenoppbyggingen av byen: nye hus, strøm, rent vann og mat. Innbyggerne hadde samtidig de 1700 rhesusapene på øya La Isla de los monos (apeøya) i tankene. Etter orkanen har apene vært helt avhengige av at frivillige daglig ror fra Punta Santiago og ut til apene med mat og rent vann. Fremdeles pågår dette arbeidet, forteller The Scientist. Forskere som bruker øya i sitt arbeid står også på for at apene skal overleve og trives. Det er godt å se at også dyr ivaretas etter en katastrofe.

Fra et hjem til et annet

En kunstkurator og tre fotografer har dokumentert flyktningestrømmen fra Syria til Armenia i de sju årene som har gått siden krigen brøt ut i 2011. Mer enn 20 000 flyktninger som har kommet fra Syria har sine røtter i Armenia, og dette har kunstnerne latt seg inspirere av til fotoutstillingen Home to home. Med denne utstillingen vil man vise, forteller kunstkurator Anna Kamay til AlJazeera, det positive flyktningene har bidratt med til Armenia: armenere går kledd i sort, syrerne bidrar i gatebildet med fargerike klær, de driver restauranter med god service og har med seg en høy arbeidsmoral og vennlighet. De gir Armenia oppsving både kulturelt og økonomisk.

Resirkulering av plastflasker 

Internett har gitt oss muligheten til å dele kunnskap uansett hvor vi er i verden. Muligheten for å lære og inspireres av hverandres gode tiltak er ubegrenset. I Storbritannia har man lagt merke til at vi her i Norge resirkulerer plastflasker, og at en liten sum får kunden igjen per flaske. En artikkel i BBC fremhever den norske varianten som et såpass viktig miljømessig tiltak at man vil forsøke det også der borte. En delegasjon har nå vært her for å lære hvilke tiltak de selv kan iverksette. Med en sum tilbake per flaske så vil det bli også mer attraktivt i andre land å pante plastflasker, i tillegg til at man vet at dette er bra for miljøet.

Frossenmatkjedens miljøengasjement

I Storbritannia utgjør emballasje fra matvarer i landets supermarkeder 1 millioner tonn årlig. Dette plastavfallet er så stort at det kunne dekke store deler av London og med en dybde på 2,5 cm. Supermarkedkjeden Iceland Foods annonserte tidligere i år at innen 2023 skal de ha sluttet med all bruk av plastemballasje på sine egne produkter, samt ha innført resirkulerbare papirposer. Etter at denne avgjørelsen ble kjent har to andre engelske leverandører, Waitrose og Alliance, også forpliktet seg til å redusere bruken av plastemballasje, leser vi i Jersey Evening Post. Vi forbrukere har makt, vi kan la være å kjøpe mat og forbruksartikler pakket i plast, vi kan insistere på alternativer, og redusere kraftig rene plastprodukter. Er det fremdeles noen som kjøper sugerør? Ifølge The Independent vil Skottland forby salg av nettopp sugerør innen utgangen av 2019.

Gratis prøve
Kommentarer