Gode nyheter: mai

...

Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 02.05.2018

Avlivningsparagrafen opphørte 1. mai – og et nødnummer for dyr

Dyrevernalliansen har jobbet i flere år for å fjerne den såkalte avlivningsparagrafen, og denne paragrafen opphørte 1. mai. Paragrafen har til nå gjort det mulig for den som mishandler sitt eget dyr, å ha påvirkning på dyrets videre skjebne. Det er det nå slutt på. Dyrevernalliansen har samlet bred faglig og politisk støtte for dette, og også Mattilsynet støtter endringen. Dette betyr at flere dyr fremover vil bli omplassert. Vi nevner i tillegg at Dyrevernalliansen har vært med på råd når det gjelder å opprette et felles nødnummer for dyr. Det er DNB Forsikring som har opprettet nødnummer 22 20 01 14. Mange vet ikke hvor de skal ringe når et dyr trenger hjelp. Dette gjelder uansett dyr.

Kloke fugler flyr bort fra sykdom

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,7,9,10,11,12,13″ ihc_mb_template=”1″ ]

Ved Lunds universitet  i Sverige, har forskere funnet at når tiden kommer for trekkfugler til å legge egg, forlater de tropiske strøk og oppsøker nye steder der det er mindre risiko for å pådra seg sykdom. Dette i motsetning til tropiske standfugler. Under egglegging og klekking er immunsystemet redusert, og det tar trekkfuglene hensyn til. Forskerne har sett på flygemønsteret til 1300 arter sangfugler, ifølge sciencedaily.com. Standfugler som blir i Nord-Europa gjennom vinteren, og trekkfugler som flyr mot ekvator når den kalde årstiden kommer, har begge sitt opphav i Afrika. Afrikanske standfugler har et mer avansert immunsystem enn både trekkfugler og standfugler i Nord-Europa. Men et avansert immunsystem er ikke en fordel, viser funnene. Det er større påkjenninger ved å oppholde seg i Afrika enn ved å fly mot nord. Det som overrasket forsker Helena Westerdahl, er hvor likt immunsystem europeiske standfugler har med trekkfugler. Mennesker har tilsvarende immunsystem som fugler, og forskerne ved Lunds universitet mener at denne kunnskapen kan ha betydning også for oss mennesker.

Unge Høyre vil verne LoVeSe

Fremtidsrettet går et flertall i Unge Høyre inn for verning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Ungdomspartiet går slik imot sitt eget moderparti. Det ser at det er nødvendig å ivareta den sårbare naturen i nord. Sentralstyremedlem og leder i programkomiteen for klima og miljø, Daniel Skjevik-Aasberg, uttalte i april til NRK: – Det er ikke faglig forsvarlig å tillate risikoen for oljeutslipp i disse områdene, og da synes jeg man bør droppe tanken og lytte til ekspertene.

3. mai er felles nasjonal dugnadsdag for å plukke plast

NRK vil bidra til å bevisstgjøre oss forbrukere om hvor mye plast vi bruker, gjennom programserien Planet Plast. En rekke alternativer vurderes i programmet. Det blir også en felles nasjonal dugnad for å plukke plast i eget nærområde i regi av NRK. Det skjer 3. mai, men leser du dette etter denne datoen, er det ingenting i veien for at vi alle plukker litt plast hver dag der vi ferdes, for å vise omtanke for miljøet, og for hverandre. Mer informasjon om dugnaden og serien finner du på NRKs nettsider.

[/ihc-hide-content]
Gratis prøve
Kommentarer