Bestill sommerutgaven her

Gode nyheter: juni

Kjendiser vil løfte frem jentene

Et åpent brev signert av minst 140 kjente kvinner og menn: Meryl Streep, Oprah Winfrey, Natalie Portman, Juliette Binoche, Bono (U2) og flere andre, setter fokus på den vanskelige situasjonen til de fattigste av verdens jenter og kvinner. Her må det handles, står det i oppropet, som er stilet til «verdens ledere». Det trekkes frem tall på at jenter ikke har utdanning, kvinner er uten egen bankkonto, og at jenter giftes bort som barnebruder. I tillegg krever kjendisene at den store forskjellen i lønn mellom menn og kvinner flates ut. Mektige menn i toppmøter som G7 og G20, og flere, vil fremover merke et økende press mot å endre betingelsene til det bedre for den kvinnelige delen av befolkningen.

Verdens miljøverndag

Verdens miljøverndag5. juni arrangeres verdens miljøverndag. Dette er FNs viktigste dag for å oppmuntre oss til å ta bedre vare på kloden vår, samt spre kunnskap om konkrete tiltak. World Environment Day startet i 1974 og markeres nå i over hundre land. Det er ett spesielt vertsland hvert år, i år er det India, og det er ett spesielt tema det handler om, i år å stoppe plastforurensing. Mer informasjon finner du på http://worldenvironmentday.global Se også Instagram og emneknaggene: BeatPlasticPollution og Tidligere denne våren ble det klart at det internasjonale selskapet Holland & Barrett har bestemt seg for å trekke tilbake all krill fra markedet, noe som skal ha trådt i kraft per i dag. Krill hentes fra sårbare arktiske havområder og er en viktig del i næringskjeden for pingviner, hval og sel. Holland & Barrett har tilbudt en rekke produkter av krillolje til oss forbrukere. I en pressemelding på Greenpeaces internasjonale side leser vi at selskapet nå vil la de sårbare arktiske områdene være i fred fremover. Den utløsende faktoren for denne beslutningen var en rapport fra Greenpeace om konsekvensene av krillfiske, men også forbrukernes makt: Etter at Greenpeace offentliggjorde rapporten, mottok administrerende direktør Peter Aldis i Holland & Barrett i løpet av 24 timer over 45 000 e-poster om saken.

Citygroup støtter ikke lenger dumping av gruveavfall i norske fjorder

Verdens miljøverndagHvert år dumpes 220 millioner tonn gruveavfall i verdens hav, elver og innsjøer, ifølge Naturvernforbundet: «De fleste land i verden har sluttet med den ødeleggende sjødumpingen, mens Norge er ett av fem land som fremdeles tillater det.» En kampanje i vår, Ditch Ocean Dumping, ledet av en internasjonal koalisjon av miljø- og menneskerettighetsorganisasjoner, har gitt resultater. Her ble den internasjonale banken Citygroup den første finansinstitusjonen som ble utfordret til å slutte å investere i miljøkriminalitet. Banken har tidligere støttet dumping i Førdefjorden og i Repparfjord. Citygroup svarte raskt på kampanjen og skal nå ha stoppet alle investeringer til selskaper som dumper gruveavfall i sjøen.

Avatar photo
Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.

Du vil kanskje også like