Bestill sommerutgaven her

Globaliseringen har knapt begynt

AGORA (2/3, 2016)

Globalisering
Forfatter: AGORA
Forlag: (2/3 2016)

Er globaliseringens glansdager over, erstattet av et passivt skille mellom de trygge og de utstøtte? 

Globalisering er temaet i den nye utgaven av filosofi-tidsskriftet AGORA (2/3, 2016). Temaet kommer frem gjennom 16 bidrag, hvorav halvparten er bokanmeldelser. Utgaven er mannstung (bare 19 prosent av tekstene er skrevet av kvinner), men griper godt an hvor globaliseringsdebatten står i dag – 30 år etter at den startet.

For var det slik at økt økonomisk integrasjon ville redusere nasjonalstatens rolle, og gjøre den maktesløs og irrelevant? Med finanskrisens omfattende statlige redningsaksjoner i 2008 viste man snarere det motsatte. Det belyste samtidig hvor integrert stat og kapital egentlig er, eller hvor nasjonalt proteksjonistisk – apropos hvordan USAs nye næringslivsleder og president Donald Trump nå lover en ny isolasjonisme. Til tross for at verden er blitt mer global gjennom allestedsnærværende medier og billig transport, er det ikke sikkert at billige flybilletter egentlig gjør folk så kosmopolitiske, frigjorte eller berikede som antatt.

Peter Sloterdijk. FOTO: Rainer Lück http://1RL.de – Own work, CC BY-SA 3.0

Blant AGORAs mange bidrag står én kontrast tydelig frem i to tekster om utstøtelse og tilbaketrekning, temaer behandlet av Saskia Sasken og Peter Sloterdijk.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Truls Liehttp:/www.moderntimes.review/truls-lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid. Se tidligere artikler av Lie i Le Monde diplomatique (2003–2013) og Morgenbladet (1993-2003) Se også en del videoarbeid av Lie her.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte