Glamourens endelikt


Kirkens Nødhjelp har tapt millioner på å ta over stiftelsen Worldview Rights. Gjorde de det for å redde skinnet til Kjell Magne Bondevik og andre kjente politikere som var engasjert i stiftelsen?

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2007-01-05

Fristet av verdifull kunst, internasjonale superstjerner og fredsprisvinnere tok Kirkens Nødhjelp i 2003 over stiftelsen Worldview Rights. Nå kan Ny Tid avsløre at resultatet ble milliontap for hjelpeorganisasjonen.

Kjell Magne Bondevik er en av mange kjente politikere som har sittet i styret i stiftelsen som i dag ligger død og begravd. Han vil ikke kommentere saken.

– Jeg visste ikke om fusjonen mellom Worldview Rights og Kirkens Nødhjelp før den var i havn, sier Bondevik.

Overtakelsen av konkursboet Worldview Rights skjedde seks år etter at Bondevik i 1996-97 var styreleder. Av andre profilerte styremedlemmer fram til stiftelsen ble tatt over av Kirkens Nødhjelp i 2003 finner vi Erik Solheim (SV), Marit Arnstad (Sp), Jan Egeland (Ap), Kristin Clemet (H) og Anne Kristin Sydnes (Ap). På hjemmesiden til avleggeren Points of Peace finner vi en fane som gir tilgang til informasjon om Worldview Rights. Det gir inntrykk av å være denne organisasjonenes egen – ikke helt oppdaterte – side.

Her finner vi uttalelser fra støttespillere som Karoline Krüger, Turid Birkeland, Bentein Baardson, Morten Harket og nå avdøde Erik Bye om hvor stor tro de har på organisasjonen. «Jeg er stolt over å representere Worldview, som i sin tur representerer mennesker over hele verden som ellers ikke har mulighet til å uttrykke seg,» siteres Sinead O’Connor på hjemmesiden. Bondevik sier «i en verden hvor mennesker tråkkes på og blir undertrykt, må noen lede kampen for menneskelig verdighet. Worldview gir en stemme til de stemmeløse og promoterer ytringsfrihet og dialog.»

Abonnement halvår kr 450

Ubehagelige overraskelser

Det var høsten 2002 at generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp fikk en uformell henvendelse fra styreleder i stiftelsen Worldview Rights og tidligere statssekretær for Hilde Frafjord Johnson i Bondevik 1-regjeringen, Leiv Lunde. Lundes forespørsel var om Kirkens Nødhjelp kunne ta over Worldview Rights, som hadde hovedsete i Stavanger.

Gunstein Instefjord satt da som leder av utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp, avdelingen Worldview Rights senere ble innlemmet i. Samme Instefjord var stats-

sekretær for statsminister Kjell Magne Bondevik i Bondevik 1-regjeringen. Under forhandlingene om overtakelse satt det altså en tidligere statssekretær fra Bondevik-regjeringen på hver sin side av bordet.

Men selv om Kirkens Nødhjelp ved hjelp av revisor og organisasjonens …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)