Glad i tall

Som samfunnsforsker blir jeg glad når folk underbygger sine hypoteser med tall, så det ikke bare blir løs synsing. Gleden var derfor stor da jeg leste Ole Jacob Christensens innlegg «stille før stormen i WTO» 19. mars. Christensen antar at størrelsen på et lands jordbrukseksport er proporsjonal med antall som dør av sult. Sitat: «Land […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Som samfunnsforsker blir jeg glad når folk underbygger sine hypoteser med tall, så det ikke bare blir løs synsing. Gleden var derfor stor da jeg leste Ole Jacob Christensens innlegg «stille før stormen i WTO» 19. mars. Christensen antar at størrelsen på et lands jordbrukseksport er proporsjonal med antall som dør av sult. Sitat:

«Land som har satset sterkt på eksportjordbruk, og nedprioritert matproduksjon for egen befolkning, opplever massive sultproblemer. Argentina er et skrekkens eksempel: På tross av at landet er blitt en storeksportør av storfekjøtt og soja døde 450 000 argentinere av sult i perioden 1990 til 2003.»

450.000 argentinere er sultet i hjel i den nære fortid! Bortsett fra at ingen kilde oppgis, er dette en fantastisk nyhet. Hvorfor kjente ikke Ny Tid sin besøkelsestid, og slo dette opp over hele fortiden?

Jeg oppfordrer Christensen til å grave fram flere tall for å teste denne hypotesen. USA er en enda større jordbrukseksportør enn Argentina. Alt annet likt, skulle vi derfor forvente at enda flere har dødd av sult i dette landet siden 1990. Mens Nord-Korea, et av få land som ennå holder matsuverenitets – fanen høyt, trolig er skammelig baksnakket når det gjelder den påståtte mangelen på tykke mennesker i landet.

Gøy med tall!

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here