Glad Karzai er sint på Nato

- Bin Ladens død er gode nyheter, sa Afghanistans president Hamid Karzai til sin nærmeste medarbeidere mandag morgen. Men Ny Tid får vite at Karzai også var rasende på Nato etter å ha blitt latterliggjort for å hevde at terrorlederen var i Pakistan.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 02.05.2011

KABUL, AFGHANISTAN. Folk her i Kabul ønsket generelt Osama bin Ladens død velkommen, men New York-lignende feiringer var fraværende fra gatene.

Natt til mandag 2. mai ble det kjent at USAs spesialstyrker med helikopter hadde fløyet inn til Abbet Abad i Pakistan, nær Islamabad, og klart å drepe Osama bin Laden.

Drapet var store nyheter i Afghanistan mandag morgen, fra Kabuls gater til president Karzais store bygning.

– Dette er gode nyheter, sa Karzai til sine medarbeidere mandag morgen, forteller en tjenestemann til Ny Tid – på betingelse av anonymitet på grunn av det ømtåelige temaet.

– President Karzai var veldig glad, men han var også sint, sier den regjeringsansatte ved Karzais Kabul-kontor til Ny Tid.

– Hvorfor sint?

– Fordi Karzai i år etter år har sagt at bin Laden ikke har vært i Afghanistan, men ingen ville lytte, svarer Karzais medarbeider.

Noen timer etter morgenmøtet 2. mai møtte Karzai hundrevis av stammeledere. Karzai uttalte:

«USAs styrker drepte Osama bin Laden og gjorde at han fikk betalt for sine ugjerninger.»

Tilskuerne, de fleste stammeledere med turban og skjegg, brøt ut i applaus. Og Karzai fortsatte, med delvis referanse til den interne morgensamtalen:

«Det internasjonale samfunn og Nato: Vi har sagt til dere i ti år hva sannheten er, men dere drodde oss ikke. Ti år! Krigen mot terror må skje utenfor Afghanistans territorium,» sa han til forsamlingen.

Den afghanske politiske analytikeren Waheed Muzhda sier til Ny Tid:

– Bin Laden var ikke direkte involvert i krigen, men dette er definitivt et stort slag mot Al-Qaida og deres Taliban-allierte, sier Muhzda til Ny Tid.

Ahmad Khan har siden 2006 vært Ny Tids eksklusive korrespondent i Kabul, Afghanistan.

Kommentarer