Gjør din plikt

Din stemme teller på mandag. Bruk den.

Oslo 20030916 :Kommune- og fylkestingsvalget. Det ble mandag ingen endelig avklaring på hvem som skal danne byråd i Oslo. Tirsdag morgen møttes l.a. Rune Gerhardsen (Ap) (t.v.) og Erling Lae (H) i TV2 for å kommentere valgresultatet.Foto: Heiko Junge / SCANPIX
[7. september 2007] En av de viktigste grunnene til at veldig mange nordmenn ikke bruker stemmeretten sin på mandag, er at de tviler på om deres stemme har noen praktisk betydning. Dette er langt fra den eneste grunnen, ren latskap og politikerforakt ligger også høyt på lista – men det er den kanskje mest alvorlige. Partiene er rimelig enige om det som kan synes som det aller meste, valgkampen har stort sett handlet om rikspolitiske spørsmål som lokalpolitikerne uansett har liten eller ingen innvirkning på, og altfor mange tror at Ditlev-Simonsens og Frps skattesnusk eller Ørnhøis andemiddag med lobbyistene er slik politikere flest oppfører seg hele tida. Og som Ny Tids hovedsak denne uka viser: Det er heller ikke slik at hvorvidt en by har blått eller rødt styre forteller alt om hvordan den styres. Selv om Trondheims Arbeiderparti-ordfører kan være godt fornøyd med statistikken knyttet til sine hjertesaker sammenliknet med Høyre-styrte Oslo, kommer Høyre-styrte Bergen vel så godt ut av sammenlikningen.

Lokalvalg er i stor grad et personvalg. Selv om ideologiske forskjeller ligger til grunn for politikernes ulike prioriteringer, er det gjerne helt andre faktorer enn politisk farge som bestemmer hva den enkelte representant foretrekker når kommuneøkonomien tvinger lokalpolitikerne til å velge mellom eldresenter eller ungdomsklubb. Når kommunestyret i Giske skal bestemme hvor senteret skal ligge, er hvilken øy representanten bor på, vel så viktig som partiet hun representerer. Fargen på representantens hud kan være like relevant for hvordan hun prioriterer tiltak mot diskriminering. Ordføreren i Ålesunds heterofile legning var et tydelig premiss for hans argumentasjon mot en tiltaksplan for homofile i byen. Og når byrådslederkandidatene Erling Lae og Rune Gerhardsen sammen roper på mer politi for å bli kvitt de utenlandske tiggerne i Oslo, er det lett å tenke at de ville ropt etter helt andre virkemidler om de selv hadde kjent fattigdommen på kroppen.

Derfor er sammensetningen av individer på valglistene like viktig som partiet som har navnet øverst. På topp av de fleste valglistene står hvite, middelaldrende, heterofile menn. Det har du sjansen til å endre. Du kan gi dobbeltstemmer til dem du vil ha inn; kvinnene som står på andre, men sjelden første plass på listene, minoritetene som gjerne er få og lenger ned, de unge, de gamle og de med en annen bakgrunn enn røkla. Og du kan gi slengere til de som representerer din form for mangfold, fra en annen liste enn den du velger.

Da Norge gikk inn i 2007, var 83 prosent av ordførerne menn. Din stemme avgjør om bildet ser annerledes ut ved årets utgang.

Kommentarer