Gjør noe, da!

I oppveksten min hadde vi en lærebok i livreddende førstehjelp i bokhyllen hjemme. Boken bar tittelen «Gjør noe, da!»
Avatar
Email: thord@nu.no
Publisert: 18.08.2017

Ofte stiller jeg meg selv spørsmålet: «Hvorfor gjør vi ikke mer?» Når vi kommer til midten av inneværende århundre, kan vi forvente 350 millioner innbyggere i storbyer som årlig rammes av dødelige hetebølger. Grønlandsisen vil være forbi vippepunktet og smelte vekk. Dette vil også være tilfellet dersom vi faktisk når togradersmålet i Parisavtalen.
Togradersmålet ble satt for å ha noe å gå på dersom vi ikke skulle klare 1,5-gradersmålet, hvilket vi kun har et ettsifret antall år på å gjøre. Med dagens tiltak er det mer sannsynlig at vi havner på minst fire grader. Den europeiske sommeren i 2003 ødela tilsvarende 12 milliarder dollar i jordbruket og brente opp skog for enda større summer. Storelvene Po, Rhinen og Loire skrumpet inn til små bekker, som førte til at mellom 22 000 og 35 000 mennesker mistet livet. Hvis vi ikke når målene vi har satt oss, mener Verdensbanken at slike scenarier vil bli den nye normalen.
Vi har hatt tilgang på informasjon om dette lenge, men åpenbart gjør vi fortsatt ikke nok. Vi gjemmer oss bak alle andres feil fremfor å ta tak i våre egne svakheter. «Det er Kina som er den store klimasynderen,» eller: «Det spiller ingen rolle hva jeg gjør i lille Norge når Trump ikke bryr seg om klima.» Det finnes mange unnskyldninger, men ofte er de enkle å gjennomskue som manglende vilje. Norge har større klimagassutslipp per innbygger enn Kina, og har i praksis ført en petroleumspolitikk på linje med Trump retorikk. Dette fører til gigantiske utslipp. Tittelen på den gamle førstehjelpsboken blir igjen relevant: Gjør noe, da!

Natur og Ungdom er en organisasjon som prøver nettopp dette – å gjøre noe. Vi er ungdommer som har sett oss lei på eldre generasjoners passivitet. Derfor igangsetter vi nasjonale kampanjer for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljevirksomhet, og vi saksøker Staten for brudd på Grunnloven gjennom 23. konsesjonsrunde, og fører hver dag en utrettelig kamp for å verne om livsgrunnlaget vårt.
Men dette innlegget er nytteløst hvis det kun forteller om Natur og Ungdoms bidrag. Vi mangler ikke progresjon på klimafronten fordi vi ikke vet nok; vi mangler progresjon fordi den gjennomsnittlige vestlige innbygger ikke bryr seg nok. Vi kan klage over mektige mennesker som ikke gjør noe, men den som i realiteten har mulighet til å endre tingenes tilstand, er den gjengse personen i gata. Uten grasrotas bidrag vil vi ikke komme noen vei. Ikke forvent at miljøorganisasjonene skal ordne opp. Gjør noe, da!
Da snakker jeg ikke om å dusje i fem minutter i stedet for seks. For all del, gjør det og, men ikke stopp der. Engasjer deg i de store avgjørelsene, og tenk fem ganger ekstra på kommende generasjoner når du går til valgurnen om en knapp måned.
Slik det finnes mengder av informasjon om klimaendringer, finnes det også mengder av informasjon om hvordan man unngår dem. Det verden trenger er at du leser den informasjonen og setter tiltakene ut i livet. Ikke stol på at andre gjør det for deg. Gjør det selv!

Kommentarer