Gjest i eget land

Fortsatt er det noen som forventer at jeg skal oppføre meg som en ydmyk besøkende på gjesterommet.

Jonny skriver til meg på privat melding og forteller at han vil klappe til meg hvis han ser meg på gata. Han skriver at jeg er «en stygg neger-drittsekk», og ber meg om å forlate landet.

Andreas hadde en annen stil. Natt til en lørdag – klokka var 03 – fant han det helt naturlig å sende meg en melding for å fortelle meg at jeg var en hyklersk rasist fordi jeg hadde skrevet at Kjetil Rolness brukte et «hvitt språk». Er du ikke enig i det? spurte Andreas. Nei, svarte jeg. Da sa Andreas at han ikke lenger hadde noe respekt for meg. Han sa til kona mi, som ble involvert i diskusjonen, at vi bør være takknemlige for at vi får muligheten til å være gift her i Norge. Jaha, som om det er han som har sørget for dét. Han brukte det ekte navnet til kona mi – et navn hun ikke bruker på Facebook – da han skrev melding til henne. Ikke egentlig i en truende tone, men for tydeligvis å la henne vite at han visste hvem hun var. Effekten av det var at vi følte oss en smule mer utrygge i vårt eget hjem.

Maktskjevhet. Andreas og Jonny sender meg private meldinger etter at jeg har deltatt i en offentlig debatt om hverdagsrasisme. De krever noe av meg begge to, men uttrykker det på veldig ulike måter.

Jeg vil anta at de fleste av oss kan enes om at Jonny utgjør et reelt problem for ytringsrommet til utsatte grupper. Mange vil også si seg enig i at jeg gjorde rett i å anmelde ham til politiet.

Andreas-ene, derimot, hersker det større uenighet om. Han truer ikke. Men han krever et svar fra meg klokka tre om natta fra min private meldingsinnboks. Han ser det som sin rett å få et svar når han har lest noe han misliker, og det er innenfor hans jurisdiksjon at jeg skal inngå i en privat meningsutveksling med ham for å regulere hans følelse av harme. Uttaler du deg offentlig, skal du jo tåle sånne meldinger og kommentarer. Du skal til og med stå i det så lenge debatten krever det av deg.

Mens mange oppfatter rasisme som et «kort» man kan dra, eller et skjellsord, er det andre av oss som ikke har mulighet til å forholde seg til rasisme på det abstrakte nivået.

Rasisme er et historisk fenomen og en konstruksjon som naturligvis endrer uttrykksform i takt med sin tid. Det er ikke bare noe som kan knyttes til et individ eller en organisasjon med voldelige eller eksplisitte baktanker. Det er et system som kommer til uttrykk i våre hverdagslige praksiser. En kontinuerlig prosess som gjør at jeg er «den andre» med et negativt fortegn, fordi huden, morsmålet og fødestedet mitt tilsier det. Mens mange oppfatter rasisme som et «kort» man kan dra, eller et skjellsord, er det andre av oss som ikke har mulighet til å forholde seg til rasisme på det abstrakte nivået – og som opplever rasisme som et hverdagslig innslag blant matinnkjøp, jobbmøter og trening. Det er en maktskjevhet som blir en naturlig konsekvens av at et «vi» – majoritetsnordmenn – får muligheten til å være nøytrale, til å utgjøre normen.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.