Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Gjensyn med kulturrevolusjonen

In Character
Regissør: Tracy Dong
(Kina)

Spenninger øker og tårer felles mens vi følger unge kinesiske skuespillere når de blir trent som Mao Zedongs rødegardister og gjenopplever den kinesiske kulturrevolusjonen.

Hva er den beste måten å si noe om historien på? Eller; Hvordan kan vi faktisk lære noe av fortiden? La oss være enige om at konvensjonelle dokumentarfilmer kanskje ikke er svaret. Samtidig er disse spørsmålene verken ukjente for dokumentarister eller skapere av fiksjonsfilm.

Tracy Dong hadde til hensikt å lage en dokumentarfilm om samtidige kinesiske skuespillere. Dette opplyser åpningsteksten om, men tilfeldigvis endte hun opp med en gjenoppleving av tiden under Mao Zedongs kulturrevolusjon. Dong forklarer de uforutsette hendelsene som utspiller seg under opptakene som «sjarmen ved å lage dokumentarfilm».

Uten idealer

In Character forteller historien om en gruppe skuespillere som er valgt ut til å spille rødegardister. De er rekruttert av regissøren Ye Jin, til en ny film om ungdomstiden hans på sekstitallet. Han har planlagt å lage en poetisk film fremfor en realistisk, og det virker som han nærer romantiske følelser for denne forferdelige perioden i Kinas nyere historie. Han husker et land med en sterk lederskikkelse og mektige, heroiske sanger.

Hva er den beste måten å si noe om historien på?

Dong slutter seg til filmteamet for å gjøre opptak av casting-prosessen, til bruk i dokumentaren sin. De unge skuespillerne er oppdratt i det som teknisk sett fremdeles er et kommunistisk land, men har lite til felles med det landet Ye Jin vokste opp i. I hans øyne er de bortskjemte, uvitende og mangler idealer.

Rødegardist-trening

- annonse -

Mens skuespillerne til å begynne med er nokså nervøse og fnisende når de øver på koreografi og sanger, blir de gradvis mer og mer dedikerte. Sammen ser de på arkivopptak av Mao Zedong, leser fra hans lille røde bok (Sitater fra formann Mao Tse-tung) og øver inn sanger. For at skuespillerne skal forberedes ytterligere til rollene sine, blir de tatt med til en fjerntliggende, nedlagt fabrikk for å drive «erfaringstrening». Ingen har lov til å forlate stedet på noe som helst tidspunkt. Isolert fra venner, familie, telefon og andre skjermer – så vel som fra rennende vann, elektrisitet og oppvarming – blir de «trent» til å fungere som rødegardist-enheter, med kostymer og alt som hører med til deres nye identitet. Ettersom de får ordre om å fungere som en egalitær og sosial gruppe, tar det kollektive snart over for det individuelle.

Kollektiv straff

Filmen har en observerende stil, og begivenhetene presenteres i kronologisk rekkefølge. Når Ye Jin kommer på besøk til fabrikken, blir han ønsket velkommen av skuespillerne med en rekke scener etter hvert som han beveger seg gjennom lokalene. Dette får en temmelig absurd og distanserende effekt. Dong gjør opptak og skjuler seg bak kameraet.

In Character er en gjenoppleving av tiden under Mao Zedongs kulturrevolusjon.

Midtveis i filmen, da det viser seg at én av skuespillerne, Jiang Siyuan, har bedt om å få besøke familien ettersom bestefaren er blitt syk, er turen kommet til «sjarmen» ved å lage dokumentarfilm: Skuespillerens anmodning om å få forlate settet resulterer i en større «kampsesjon» – en offentlig ærekrenking som er ment å ydmyke «fienden» og å belære og advare andre. Jiang Siyuan må også gjennom en seanse med selvkritikk, de andre – som han som spiller denne karakterens far – blir med. Etter at to «etterforskere» (teamkoordinatoren og den daglige lederen) har gjennomgått «hendelsen» – inkludert retorikken som hører med i en slik vurdering – må Jiang Siyuan skrive et brev der han beklager. Han gjør tingene enda verre for selv da han feilstaver Maos navn og blir til slutt sendt bort.

Etisk forsvarlig?

Alt dette utspiller seg i en lang og nokså kjedelig sekvens. Selv om det er synlig gjennom hele filmen, smelter de ulike lagene av virkelighet sammen her: Skuespillerne veksler mellom sine «virkelige» identiteter og sine rødegardist-identiteter. Et annet nivå er eksperimentet som en erfaring av livet under kulturrevolusjonen. Og her møtes Ye Jins fiksjonsfilmprosjekt og Dongs dokumentarfilm.

Er dette virkelig, og er det etisk forsvarlig?

Skuespillerne blir underkastet en samling strenge regler og reguleringer, som omfatter kollektiv straff for individuell dårlig oppførsel, på en måte som minner om Das Experiment (2001) – en film basert på eksperimentet i Stanford-fengselet i 1971. Spenningene øker, noen bryter sammen og gråter. Enkelte av skuespillerne legger stor vekt på den karrieremessige betydningen av dette prosjektet og behovet for å hengi seg helt til prosjektet og lederen for det. Viser de sine beste prestasjoner som skuespillere her? Det er en utfordring å forstå hva det er som foregår, og det melder seg to spørsmål: Er dette virkelig, og er det etisk forsvarlig?

Eksperiment som erfaring

Filmen sier ikke eksplisitt noe om dette. I lys av utsagnet fra Dong som er sitert ovenfor, virker det som om «hendelsen» ganske enkelt blir betraktet som en av disse uforutsette «gavene» som dokumentarfilming kan by på. Men har skuespillerne gjennom denne eksperiment/erfarings-opplevelsen fått en bedre forståelse for kulturrevolusjonen og dens «redskaper»? Og dersom det er noe sant i påstanden om at vi lever i en erfarings-økonomi, hva innebærer det for forsøk på å lære noe fra fortiden? I slutten av dokumentaren er en gruppe ungdomsskoleelever med som fnisende statister i en massescene full av bannere og slagord. Det er disse som i sin tur erfarer denne historien.

willemienwsanders@gmail.com
Sanders er kritiker, bosatt i Rotterdam.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Journalistikk / Gravejournalist Seymour Hersh - et forbildeBlant de beste, troner den amerikanske journalisten Seymour Hersh (83). Han svertes fra både høyre og venstre flanke – men angrer ingenting.
Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte