Gjennom helvete mot Europa

Eritreere på flukt blir slått, voldtatt og sperret inne, og risikerer livet på vei over Middelhavet. Europeisk politikk gjør at de ikke har andre alternativer.

TrygveThorson
Thorson er humanitærrådgiver i Leger Uten Grenser.

«Da jeg var 17 år, dro jeg i militæret i stedet for å gå tolvte klasse på skolen. Jeg hatet livet. Vi ble tvunget til å jobbe. Vi hadde ingen frihet. Man må følge reglene i militæret, hvis ikke slår de og gjør livet vanskelig for deg. Militæret er livet i Eritrea. Det var derfor jeg dro.»

Dette fortalte en ung eritreisk mann til Leger Uten Grensers team i Etiopia i fjor sommer. Rundt 5000 eritreere flykter fra landet hver måned, ifølge tall fra FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Oppsiktsvekkende. Eritreere var den største gruppen av alle som flyktet over Middelhavet i 2015, og den nest største i 2016. Det er oppsiktsvekkende med tanke på at Eritreas befolkning bare er litt større enn Norges – 5,5 millioner. En ny rapport fra Leger Uten Grenser, basert på over 100 intervjuer med eritreere på flukt, viser hvilke forhold de flykter fra og hvordan de må risikere livet og helsen på veien til å søke om asyl.

Europa fører en politikk som gjør det enda vanskeligere for migranter å ta seg frem til trygge strender nord for Middelhavet. Denne politikken støttes av Norge, til tross for at de anerkjenner eritreeres behov for beskyttelse. Ser ikke regjeringen og Stortinget hva den fører til? Eller gjør de det, men snur ryggen til?

Skader for å sterilisere. Eritreere som flykter, kan bli stoppet og fengslet, eller skutt av eritreiske grensevakter. For å forlate landet lovlig trengs det et utreisevisum, som er svært vanskelig å få. En 28 år gammel mann Leger Uten Grenser snakket med i Etiopia, fortale hvordan han ble behandlet i fengsel i Eritrea:

«Jeg er syk og jeg er strandet. Jeg flyktet mot grensen, men jeg ble tatt og satt i fengsel i to år. De som styrte fengselet behandlet oss dårlig. De truet oss og torturerte oss på mange forskjellige måter. De brukte mye vold mot kjønnsorganene. Det gjorde at jeg ble steril – som var det de ville. De tror nemlig at hvis en mann uansett ikke kan få barn, vil han være mindre interessert i å forlate militærtjenesten, sånn at han i stedet fortsetter å tjene landet. Etter lang tid klarte jeg å flykte fra fengselet og dra til Etiopia, hvor jeg har vært i ti måneder. Jeg har vært hos mange leger, men det virker ikke som om noen kan hjelpe meg med sterilitetsproblemene mine. Det gjør meg veldig trist. Jeg kan ikke dra tilbake til Eritrea, og jeg har ikke penger til å flykte andre steder.»

På tross av alt dette flykter flere tusen fra Eritrea hver måned. Grovt sett flykter tre grupper mennesker: Den ene gruppen er barn og unge voksne som rømmer fra tvungen militærtjeneste. Den andre gruppen er avhoppere fra militæret, som flykter fra mishandling og fengsel. Den tredje gruppen er eldre som håper på å bli gjenforent med sine familier.

Siden krigen i Jemen eskalerte i mars 2015 og Israel bygget et grensegjerde for å hindre migrasjon, flykter de fleste eritreere i dag gjennom Etiopia, Sudan og Libya eller Egypt over Middelhavet til Europa. Både i Etiopia, Sudan og Libya møter flyktningene vold, fengsling og død.

Fengsel og seksualisert vold. Hver eneste eritreer som ble intervjuet til rapporten av Leger Uten Grensers feltarbeidere, fortalte at de hadde vært vitne til eller selv opplevd grov vold, inkludert tortur, flere steder mellom Eritrea og Middelhavet. Alle som ble intervjuet, fortalte også at de hadde blitt sperret inne i en form for fangenskap. Over halvparten fortalte at de hadde sett andre på flukt dø, som oftest som en konsekvens av vold.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.