Bestill sommerutgaven her

Gjenfødelse av en «tapt» spansk klassiker

The Disenchantment (El desencanto)
Regissør: Jaime Chávarri
(Spania)

Et indirekte, men avslørende portrett av Spania i en smertefull overgangsperiode.

For mange av dem som besøkte Rotterdam-festivalen i år, var det friskeste og mest vitale funnet en over førti år gammel film. For mens Jaime Chávarris The Disenchantment (El desencanto, 1976) er legendarisk blant spanske film-elskere, har den av en eller annen mystisk grunn aldri vunnet særlig internasjonal berømmelse. Dette kan godt endre seg, etter pubikums varme mottakelse under visningen av filmen – via spøkelsesaktig, monokrom 35mm – i det eklektiske sideprogrammet «History of Shadows», kuratert av Gerwin Tamsma, som undersøkte hvordan film behandler fortiden.

I The Disenchantment blir de gjennomborende, personlige erfaringene til en ganske uvanlig familie brukt som et prisme for å utforske – på en bedragersk beskjeden måte – et bredt spekter av psykologiske og politiske forhold. I løpet av to år intervjuet Chávarri den noen og seksti år gamle Felicidad Blanc, enken etter den høyt aktede poeten Leopoldo Panero (1909–1962), og hennes tre voksne sønner i og omkring deres smakfulle rikmannshjem.

Familien består åpenbart av svært sofistikerte og lærde mennesker, med like åpenbare nevroser. Deres mangslungne, sammenvevde nevroser kommer til syne på ytterst fengslende vis når de hver for seg, eller sammen, ærlig minnes Panero seniors karriere, eksentrisiteter og hovmodige natur. Tolv år etter hans død er det tydelig at Den store mannen (ikke bare en franquista, men også en personlig venn av Franco selv) fortsatt kaster . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Neil Young
Young er fast filmkritiker for Modern Times Review.

Du vil kanskje også like