Henry Kissinger, Olav Njølstad og Zbig Brzezinski snakker om fremtiden. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Gigantenes siste dans


Kritikken mot Kissingers Oslo-besøk er berettiget – men det er et tankekors at han omtales som en mild due i sitt eget hjemland.

Tunander er professor emeritus fra PRIO.
Email: ola@prio.no
Publisert: 2017-01-12

Den 11. desember i fjor holdt to av den kalde krigens giganter Henry Kissinger og Zbigniew Brzezinski foredrag i Universitets aula i Oslo. Universitetet i Oslo og Nobel Peace Prize Forum hadde invitert de celebre gjestene, som snakket om USAs og Europas relasjoner til Kina og Russland, og om mulige verdensordener vi kan tenke oss for fremtiden. Samtalen ble moderert av Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad.

Flere forfattere kritiserte Kissingers deltakelse. Kissinger var medansvarlig for drapet på nærmere fire millioner mennesker, først og fremst i Sørøst-Asia (Vietnam, Laos, Kampuchea og Øst-Timor). Sveriges statsminister Olof Palme likestilte bombingen av Hanoi i 1972 med nazistens grusomheter. Kissinger var også medansvarlig for titusener av henrettelser og flere hundre tusen tilfeller av tortur i Latin-Amerika under Operasjon Condor (ifølge Condor-arkivet i Asuncion og National Security Archive i Washington). I Aftenposten den 11. desember holdt Pablo Sepulveda Allende Henry Kissinger ansvarlig for statskuppet i Chile i 1973, samt for drapet på sin bestefar, Chiles president Salvador Allende. Enken til Italias statsministeren Aldo Moro har også fortalt at det var Henry Kissinger som kom med trusler om å drepe ham hvis han ikke skrinla ideene om samarbeid med det stadig mer «sosialdemokratiske» kommunistpartiet i Italia.

Maktens veier. Mange mener at Kissinger må dømmes for forbrytelser mot menneskeheten, og at man som intellektuell har et moralsk ansvar for å stå opp for en internasjonal rettsorden. Men hva med James Schlesinger, som var forsvarsminister samtidig med Kissinger? Var ikke Schlesinger også ansvarlig? Vi hadde James Schlesinger på besøk i forbindelse med en PRIO-konferanse om atomvåpen for snart 14 år siden (som for øvrig ble organisert av Olav Njølstad). Schlesinger ga meg viktig informasjon som bakgrunn for å analysere makten: Den svenske sikkerhetsstaten var ikke bare adskilt fra den demokratiske staten – den var integrert i det amerikanske systemet. Og hva med Robert Komer, som jeg besøkte i Washington, og som var nasjonal sikkerhetsrådgiver før Kissinger? Komer var ansvarlig for Phoenix-programmet i Vietnam som henrettet omtrent 30 000 vietnamesere. Bill Colby var CIA-sjef etter Schlesinger (da Schlesinger var forsvarsminister), og var direkte ansvarlig for Phoenix-programmet etter Komer. Jeg var hjemme hos Bill Colby i Georgetown for å snakke om Sverige og om det svenske …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195 kvartal