Bestill høstutgaven her

Bakgrunnen for det som skjer

GAZA: Følgende punkter kan hjelpe folk å forstå bakgrunnen for som egentlig skjer:

Rita Giacaman
Giacaman is a professor of public health at the Institute of Community and Public Health, Birzeit University. Founder of the Institute, Rita has chronicled the effects of Israeli military occupation on the life and health of Palestinians under occupation.
  1. Generelt ser det ut til at mange vestlige regjeringer og medier presenterer hendelsene uten å nevne årsaken til problemet: Den stammer fra 1948 med etableringen av Israel, oppløsningen av det palestinske samfunnet og tvangsflyttingen som gjorde to tredjedeler av den palestinske befolkningen til flyktninger uten rett til å returnere til sitt eget hjemland. Det er dette som er nakba (katastrofe på arabisk); den fant sted for 73 år siden og har vart til i dag.
  2. Selv om jeg forstår at det er en del av den britiske kolonimentaliteten, synes jeg fremdeles det er overraskende at britene tilbød Palestina til jøder fra Europa som led under antisemittisme og holocaust.

Palestinerne hadde ikke noe med denne forferdelige og tragiske historiske fasen å gjøre. Kolonimaktens slagord «Et land uten folk for et folk uten land» for å rettferdiggjøre bosetting av jøder fra Europa og utvisning av palestinere fra deres land er rett og slett en løgn. Jeg og mange andre palestinere har slektstrær og andre dokumenter som viser at vi har bodd i  Palestina i århundrer. Familietreet mitt  går tilbake til 1636 og viser at vi har vært her i Palestina en god stund.

  1. Jeg synes også det er utrolig at FN bestemte seg for å dele Palestina. FN delte opp et land – et land organisasjonen ikke eide – for å gi over halvparten av dette landet til det som nå kalles Israel.
    . . .

    Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

    - egenannonse -

Siste kommentarer:

Siste artikler