Genialt på jordet

Ritters gjennomgåelse og kritikk av Munchs kunst er både hysterisk morsom, velskrevet og på mange måter treffende. Men historisk kunstkritikk kan ha tvilsom verdi når den er så feilaktig som denne.

Henning Næss
Email: henning.ness@icloud.com
Publisert: 07.07.2015

William Ritter: Edvard Munch
Oversatt av Svein Erik Sørland. Pax forlag, 2015.


Det var i årene 1902–1907 at dørene mot kontinentet for alvor åpnet seg for Edvard Munch: I 1902 ble han invitert hjem til Dr. Max Linde for å lage en serie med raderinger; i mars 1903 stilte han ut i Paul Cassirers kunstsalong i Berlin, og samme måned dro han til Paris for å delta på Salon des Indépendants, der han vakte internasjonal oppmerksomhet. På Salongen tre år senere ble fauvistene presentert samlet og med full tyngde, sammen med blant annet Munch, som også ble oppfattet som fauvist. Munch stilte ut i samme rom som Ludvig Karsten, Jean Puy, Henri Manguin, Albert Marquet og Kees van Dongen. Sommeren 1906 reiste Munch tilbake Åsgårdstrand, der han oppnådde å få mange portrettbestillinger. I 1906 laget han også de første utkastene til den såkalte Reinhardt-frisen.
På samme tid begynte de formelt mest nyskapende kunstnerne internasjonalt å interessere seg for Munchs kunst, blant dem Emil Nolde, Ernst Ludwig-Kirchner og Karl Schmidt-Rottluff. Det var disse som lot seg inspirere av Munch, ikke motsatt. Det var med andre ord Munch som satte standarden for hvordan den moderne kunsten skulle se ut.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/genialt-pa-jordet-steiner/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.