Generasjon aldri bra nok

Ifølge sosiolog Gunnar Aakvaag, sosialpsykolog Arnulf Kolstad og mange flere voksne eksperter, er min generasjon en tapt ungdomsgenerasjon. Dagens ungdom er tydeligvis altfor kjedelige og anonyme. Vi er visst den eneste ungdomsgenerasjonen siden andre verdenskrig som ikke har et kollektivt prosjekt. Dette er problematisk fordi vi da blant annet ikke vil ha noe å skryte […]

Ifølge sosiolog Gunnar Aakvaag, sosialpsykolog Arnulf Kolstad og mange flere voksne eksperter, er min generasjon en tapt ungdomsgenerasjon. Dagens ungdom er tydeligvis altfor kjedelige og anonyme. Vi er visst den eneste ungdomsgenerasjonen siden andre verdenskrig som ikke har et kollektivt prosjekt. Dette er problematisk fordi vi da blant annet ikke vil ha noe å skryte av på fest som 60-åringer. Aakvaag mener ungdommen ikke er bra nok, og at vi heller aldri vil bli det.
Ungdommen i det gamle Hellas var for bråkete, ifølge Sokrates. I dag er ungdommen for lydige og snille, ifølge Aakvaag. Det disse såkalte ekspertene ikke ser, er at de med sine krav er med på å skape et stadig større problem knyttet til psykisk uhelse. Ungdomsforskerne ender opp med å tegne et snevert bilde av hva en ungdom er, og slenger ut krav i hytt og pine. Kravene er virkelighetsfjerne.

Skrik og skrål. Ideen om et kollektivt ungdomsprosjekt er ikke reell. Vi har aldri hatt, og kommer aldri til å ha, slike kollektive prosjekter. Ungdom er ikke en homogen gruppe som er opptatt av akkurat de samme tingene. På samme måte som voksne har vi forskjellige meninger, bakgrunn, interesser og oppfatninger. «Sekstiåtterne», «Gerhardsen-generasjonen» og «ironigenerasjonen» gjenspeiler ikke alle ungdommene som faller inn under disse periodene. Det er urettferdig å generalisere. Da som nå fantes det ungdom med andre interesser enn å skrike høylytt mot autoritetene. Det er udemokratisk å definere en gruppe ut ifra hvem som skriker høyest. Men når Aakvaag, Kolstad og mange flere såkalte eksperter generaliserer ungdom og tar fra oss friheten til å definere våre egne liv, da fortjener det høylytt protest.

Vi gidder ikke passe inn i rammene til overmodne, nesten råtne voksne.

Så hvorfor mener jeg at dette har noe med psykisk helse å gjøre? Hvordan kan jeg beskylde ungdomsekspertene for å gjøre ungdom sykere og sykere?

Kryssende pressfaktorer. Fordi de forteller oss at vi er perfekte. Vi røyker mindre, fester mindre, er mer hjemmekjære og mer pliktoppfyllende. Vi er svigermors drøm, og vi kommer til å gjøre det bra senere i livet. Vi har vokst opp uten å vite hva det vil si å være så fattig at man er døden nær på grunn av mangel på mat. Videre forteller de oss at det ikke er bra nok å være perfekt. Vi skal samtidig gjøre opprør, og vi skal gjøre det kollektivt.

Lyst til å lese videre?

Logg inn eller registrer deg her

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here