Bestill sommerutgaven her

Gaza er som kvikksand

GAZA / Kan den foreslåtte amerikanske løsningen med omfordeling av landområder og en utvidelse av Gazastripen få slutt på konflikten i Midtøsten?

På den andre siden av Gazas grense i sørvest pågår en egyptisk militæraksjon i Sinai mot IS og militante salafister. Egypterne forsøker å avverge smugling av våpen inn til Gaza. Samtidig foreligger det forslag om å utvide Gazastripen til den egyptiske halvøya, å bosette millioner av Gazas befolkning på den egyptiske halvøya og igangsette økonomiske prosjekter – i tråd med de regionale endringene som er foreslått av amerikanerne for å få slutt på konflikten i Midtøsten.

Adnan Abu Amer, som leder instituttet for statsvitenskap og mediefag ved Umma-universitetet i Gaza, husker godt dokumentet som Israels tidligere sikkerhetsrådgiver Giora Eiland skrev tidlig i 2010. Det omfattende, detaljerte dokumentet inneholder et forslag der amerikanerne ville at arabiske land skulle gi fra seg enkelte landområder for å bedre forholdet til Israel.

Det eneste arabiske land har, og som Israel og Palestina så sårt trenger, er landområder. Hvis disse landene ga fra seg mindre områder, ville det være gunstig for alle parter. Et bytte av territorier er basert på en forutsetning om at Egypt må gi fra seg 720 kvadratkilometer av Sinaihalvøya . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Nadia Othman
Othman er fast korrespondent for Ny Tid, bosatt i Gaza.

Du vil kanskje også like