Gaza er som kvikksand


GAZA: Kan den foreslåtte amerikanske løsningen med omfordeling av landområder og en utvidelse av Gazastripen få slutt på konflikten i Midtøsten?

Othman er fast korrespondent for Ny Tid, bosatt i Gaza.
Email: othman@nytid.no
Publisert: 2019-11-03

På den andre siden av Gazas grense i sørvest pågår en egyptisk militæraksjon i Sinai mot IS og militante salafister. Egypterne forsøker å avverge smugling av våpen inn til Gaza. Samtidig foreligger det forslag om å utvide Gazastripen til den egyptiske halvøya, å bosette millioner av Gazas befolkning på den egyptiske halvøya og igangsette økonomiske prosjekter – i tråd med de regionale endringene som er foreslått av amerikanerne for å få slutt på konflikten i Midtøsten.

Adnan Abu Amer, som leder instituttet for statsvitenskap og mediefag ved Umma-universitetet i Gaza, husker godt dokumentet som Israels tidligere sikkerhetsrådgiver Giora Eiland skrev tidlig i 2010. Det omfattende, detaljerte dokumentet inneholder et forslag der amerikanerne ville at arabiske land skulle gi fra seg enkelte landområder for å bedre forholdet til Israel.

Det eneste arabiske land har, og som Israel og Palestina så sårt trenger, er landområder. Hvis disse landene ga fra seg mindre områder, ville det være gunstig for alle parter. Et bytte av territorier er basert på en forutsetning om at Egypt må gi fra seg 720 kvadratkilometer av Sinaihalvøya til en framtidig palestinsk stat. Til gjengjeld skal Egypt få den sørlige delen av Negev, som var Israel-okkupert territorium i 1948.

Gavepakke

I henhold til denne planen kan den palestinske befolkningen bosette seg i Sinai-områdene som vil bli annektert til Gazastripen, og de ville få muligheter til å bygge en havn og en internasjonal flyplass. Jordan vil få en fordel av prosjektet gjennom havnen i Gaza mot Middelhavet, med transitt for importerte europeiske varer og eksport til golfen og Irak. Jordan vil også få lov til å repatriere 70 000 flyktninger til den «utvidede stripen». Israel på sin side vil annektere alle bosetninger på Vestbredden og alt som faller innenfor atskillelsesmuren.

Det eneste arabiske land har, og som Israel og Palestina så sårt trenger, er
landområder.

Ifølge Abu Amer vil en slik løsning være en gavepakke for Israel. Israelerne kan trekke seg tilbake fra sitt ansvar i Gaza, og palestinerne vil få en gulrot som holder dem i sjakk, siden de vil være opptatt av egen utvikling.

Abonnement halvår kr 450

I øyeblikket håndterer Egypt og Hamas krisen i Gaza uten at det skjer noen folkevandring mot Kairo eller Tel Aviv, sier Abu Amer til Ny Tid. En evigvarende splittelse er et mål for Israel hvis drømmen om å annektere Gaza til Egypt blir …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)