FOTO: NADIA OTHMAN
FOTO: NADIA OTHMAN

Gaza: En silketråd skiller liv fra død

ISRAEL-PALESTINA: For folk på Gazastripen er håpet i ferd med å renne ut.

Avatar
Othman er fast korrespondent for Ny Tid, bosatt i Gaza.
Email: othman@nytid.no
Publisert: 02.05.2019

Hvisdu en dag skulle befinne deg på den 40 kilometer lange gaten Al-Rasheed i Gaza,noen meter unna de illeluktende middelhavsbølgene, ville alt, med mindre dettevar en fredag, se fredfullt ut – unge menn spiser nudler eller jogger forbi medschæferhundene sine. Nattestid er roen vanligvis brutt av vestlig musikk somdunker høylytt fra en lang rekke kafeer på venstre side av trefeltsgaten idenne kystenklaven som nå har vært beleiret i 13 år, mens besøkende nyterkvelden – røyker smaksatte vannpiper og spiller kort, særlig på torsdagskvelder.

Ukentlige demonstrasjoner

De utelukkende mannlige besøkende (kvinner har ingen adgang grunnet sosiale restriksjoner) betrakter disse kafeene som det eneste stedet hvor de kan søke tilflukt fra tilværelsen i Gaza. De anser seg som «viljesvake og i dårlig psykisk forfatning» siden de fortsatt lever under regionens politiske rivalisering og en streng israelsk blokade, enda den siste israelske soldaten trakk seg ut av Gaza i 2005.

Men hver fredag klokken tolv er det en annen type kaos som snur opp ned på den «falske nytelsen» i kafeene langs muren som skiller Gaza fra Israel. Ropene fra tusenvis av sinte demonstranter iblandet sirenene fra ambulanser med skadde israelske snikskyttere som retter skudd og kaster tåregass mot demonstrantene.

«Vår generasjon er dypt preget av konflikten med Israel etter å ha opplevd tre store kriger eller militære eskaleringer i form av rakettoppskytinge fra begge sider.»

Det hargått over et år siden «Den store marsjen hjem»-demonstrasjonene brøt ut pågrensen mellom Gazastripen og Israel. Siden 30. mars har demonstranter i Gazaforlangt å få komme tilbake til hjemmene og landsbyene sine i det historiskePalestina og krevd en slutt på Israels 13 år lange blokade av Gazastripen, somhar uthult kystenklavens økonomi og frarøvet områdets om lag to millionerinnbyggere en rekke grunnleggende livsnødvendigheter. Mer enn 250 palestinerehar blitt drept under de pågående demonstrasjonene, deriblant 6 kvinner.

Mot kollaps?

Nærmere to millioner palestinere er fanget på Gazastripen, holdt tilbake av restriksjoner på reise og handel som er påført av Israel, Egypt og den palestinske selvstyremyndigheten for å legge press på Hamas, som styrer området.

Esra’a Abu Tahoun, en 27 år gammel telefonapp-programmerer fra Gaza by, beskriver territoriet slik: «En silketråd skiller liv fra død i Gaza.» Hun tilhører en generasjon som har levd hele livet i det inngjerdede 360 kvadratkilometer store territoriet. Til forskjell fra foreldregenerasjonen, som husker en tid da tusenvis av mennesker fra Gaza jobbet i Israel, har svært få av hennes generasjon møtt en israeler. «Vår generasjon er dypt preget av konflikten med Israel etter å ha opplevd tre store kriger eller militære eskaleringer i form av rakettoppskytinger fra begge sider», forteller Esra’a til Ny Tid.

FOTO: NADIA OTHMAN
FOTO: NADIA OTHMAN

… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)

Gratis prøve
Kommentarer