FOTO: NADIA OTHMAN
FOTO: NADIA OTHMAN

Gaza: En silketråd skiller liv fra død


ISRAEL-PALESTINA: For folk på Gazastripen er håpet i ferd med å renne ut.

Othman er fast korrespondent for Ny Tid, bosatt i Gaza.
Email: othman@nytid.no
Publisert: 2019-05-02

Hvis du en dag skulle befinne deg på den 40 kilometer lange gaten Al-Rasheed i Gaza, noen meter unna de illeluktende middelhavsbølgene, ville alt, med mindre dette var en fredag, se fredfullt ut – unge menn spiser nudler eller jogger forbi med schæferhundene sine. Nattestid er roen vanligvis brutt av vestlig musikk som dunker høylytt fra en lang rekke kafeer på venstre side av trefeltsgaten i denne kystenklaven som nå har vært beleiret i 13 år, mens besøkende nyter kvelden – røyker smaksatte vannpiper og spiller kort, særlig på torsdagskvelder.

Ukentlige demonstrasjoner

De utelukkende mannlige besøkende (kvinner har ingen adgang grunnet sosiale restriksjoner) betrakter disse kafeene som det eneste stedet hvor de kan søke tilflukt fra tilværelsen i Gaza. De anser seg som «viljesvake og i dårlig psykisk forfatning» siden de fortsatt lever under regionens politiske rivalisering og en streng israelsk blokade, enda den siste israelske soldaten trakk seg ut av Gaza i 2005.

Men hver fredag klokken tolv er det en annen type kaos som snur opp ned på den «falske nytelsen» i kafeene langs muren som skiller Gaza fra Israel. Ropene fra tusenvis av sinte demonstranter iblandet sirenene fra ambulanser med skadde israelske snikskyttere som retter skudd og kaster tåregass mot demonstrantene.

«Vår generasjon er dypt preget av konflikten med Israel etter å ha opplevd tre store kriger eller militære eskaleringer i form av rakettoppskytinge fra begge sider.»

Det har gått over et år siden «Den store marsjen hjem»-demonstrasjonene brøt ut på grensen mellom Gazastripen og Israel. Siden 30. mars har demonstranter i Gaza forlangt å få komme tilbake til hjemmene og landsbyene sine i det historiske Palestina og krevd en slutt på Israels 13 år lange blokade av Gazastripen, som har uthult kystenklavens økonomi og frarøvet områdets om lag to millioner innbyggere en rekke grunnleggende livsnødvendigheter. Mer enn 250 palestinere har blitt drept under de pågående demonstrasjonene, deriblant 6 kvinner.

Mot kollaps? …Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)