Bestill sommerutgaven her

Gaza: Årsakene må få oppmerksomhet

Avatar photo
Rita Giacaman
Giacaman is a professor of public health at the Institute of Community and Public Health, Birzeit University. Founder of the Institute, Rita has chronicled the effects of Israeli military occupation on the life and health of Palestinians under occupation.
ANGREP / Vestlig presse og regjeringers omtale av det siste brutale israelske angrepet på palestinerne er historieløs.

(18.5.21): I går snakket jeg med vår kollega og venn dr. Khamis Essi, en lege som bor midt i Gaza. Han sa at det de opplever nå, er forferdelig skremmende. Da jeg lyttet til det han fortalte, tenkte jeg at i tillegg til skrekkopplevelsen ved å være i livsfare, eller bli skadet, kommer den psykologiske terroren når flyene kommer mot Gazastripen med lys, høye lyder og risting. Selvfølgelig påvirker dette alle, og barna i særdeleshet.

Vi opplevde det andre palestinske opprøret i 2000–2004, så jeg vet hvordan angrep påvirker barn – både vår egen tiåring og barna til slekt og venner som ble utsatt for dette.

Med tanke på alt som skjer nå, synes jeg det er urovekkende at mange vestlige medier – også arabiske medier – samt mange vestlige regjeringer fortsatt er opptatt av dagens hendelser uten å ta opp årsaken til problemet.

Boliger jevnes med jorden

Overraskende nok ser verden ut til å være mer sjokkert over Israels bombing og ødeleggelse av kontorbygningen i Gaza by der Associated Press holdt til, enn av bombingen og ødeleggelsen av folks hjem: Familier utryddes når fleretasjes boligblokker jevnes med jorden, og sivile flykter uten å ha noe sted å ta veien – noen søker beskyttelse i FNs UNRWA-skoler, som ikke er forberedt på å ta imot folk.

Hva slags maktforhold, interesser og hensyn ligger til grunn for måten vestlige
ledere og medier omtaler Palestina på?

Vestlige medier utelater også viktig bakgrunnsinformasjon, og bruker til og med bestemte ord for å tilsløre virkeligheten, heller enn å nevne de historiske årsakene til Palestina-spørsmålet. For eksempel leser vi at «23 er døde i Gaza, 8 israelere drept av Hamas-raketter»!

I tillegg fremstiller vestlige medier det som at palestinere og israelere er likestilt, selv om Israel er okkupant og kolonimakt, mens palestinere er okkupert og kolonisert og kontrollert av et israelsk apartheidregime.

Dette faktumet er fortsatt skjult, selv om enkelte medier begynner å heve stemmen om Apartheid-Israel og Israels koloniprosjekt, som en fremragende New York Times-kronikk nylig som forklarte at palestinske flyktninger . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

- egenannonse -

Siste kommentarer:

Siste artikler

Den større skogsbiotopen av gjensidig avhengige arter

Natur: Hva med verdens siste fem megaskoger og de som lever i dem? De intakte skoglandskapenes har uvurderlig betydning for klimaet.

Hvorfor der er noget og ikke bare intet

Venedig: Dette års kunstbiennale i Venedig føles som afslutningen på en menneskecentreret tid, en tid hvor mennesket med sin usårlighed, selvtilstrækkelighed, den hvide mand som verdens centrum er under angreb. Nu er det kvindens tur til at stille de store spørgsmål, om livets hellighed, om forbundethed, om menneske og teknologi, om hvad der kommer efter «mennesket».

Rabulist, litteraturforsker, politiker og dikter

Biografi: «Den som ikke er gal på sin egen måte, må delta i den kollektive galskapen.» Dette er en av Georg Johannesens (1931–2005) mest treffende selvkarakteristikker, skriver Alfred Fidjestøl i en ny biografi om dikteren, politikeren og retorikkprofessoren.

Periferien urbaniseres

Bilaget: Artiklene i dette bilaget av ORIENTERING viser hvilke problemer som er knyttet til byer og fattigdom, pandemi, krig, konflikt, energi, mat, flukt, flom og frykt.

Kvinnelige arbeidere i uformell sektor

WIEGO: Den uformelle økonomien stigmatiseres ofte som en «skyggeøkonomi» og karakteriseres som illegal og uetisk. Slik generalisering er urettferdig overfor den store majoriteten av to milliarder uformelle arbeidere som prøver å tjene til et verdig liv.

Bykrig og manglende sosial stabilitet

Konflikt: At arbeidsledig urban ungdom går inn i narkotikaomsetning, gategjenger, milits og sekteriske politiske organisasjoner, overrasker ikke. Likevel kan noe annet være viktigere enn kriminalitetsforebygging og kontraterrorisme.

Planetær urbanisering

Globalisering: Villmark forsvinner; kontinenter knyttes sterkere til hverandre; skillet mellom by og bygd blir mer uklart; og urban ulikhet tiltar.

Planeten er urbanisert

By og land:Antall land med mer enn 90 prosent av befolkningen i urbane områder er fordoblet fra 16 til 32 siden 1975. Urbanisering er i dag ikke lenger begrenset til byer.

Jeg var helt ute av verden

Essay: Forfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

PRIO: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Er det noen grunn til å juble over koronavaksinen?

COVID-19: Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?

De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veien

Militært: Vi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?

Hjemlengsel

Bjørneboe: Jens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.

Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokka

Y-BLOKKA: Fem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.

En tilgitt, lutret og salvet korgutt

Tangen: Finansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.

Michael Moores nye film: Kritisk til alternativ energi

MiljøFor mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.

Pandemien vil skape en ny verdensorden

Mike Davis: Ifølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.

Sjamanen og den norske ingeniøren

SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Hudløs eksponering

Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.