Ganske kuriøst

Når Nato denne uken ble utvidet med sju nye medlemsland, foregikk selvfølgelig seremonien i Washington. Og Jan Petersen besøkte soldatene i Irak.

Ny Tid

Sju nye medlemsland ble mandag ønsket velkommen i forsvarsalliansen Nato. De nye landene – Estland, Latvia, Litauen, Bulgaria, Romania, Slovakia og Slovenia – bidrar til at 40 prosent av Nato nå består av tidligere kommuniststater.

Enda mer grunn er det imidlertid å hefte seg ved at statsoverhodene til de sju nye medlemslandene ikke møtte opp i Brussel for å bli feiret av Nato og alliansens generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer.

I stedet ble statsoverhodene fløyet over Atlanteren for å innfinne seg i Washington. Først tok USAs utenriksminister Colin Powel imot Nato-ferskingene:

– Til de sju statsoverhodene som er samlet her i dag, og til deres folk, sier jeg: Velkommen til den største og mest suksessrike alliansen i historien, sa Powell da de sju landene formelt overrakte sine tiltredelsesdokumenter i Washington.

Så bar det videre til plenen utenfor Det hvite hus hvor en seremoni og mottakelse av president George W. Bush ventet med en hilsen om kampen mot terror:

– I dag står vår allianse overfor en ny fiende, som har brakt død til uskyldige mennesker fra New York til Madrid. Terrorister hater alt denne alliansen står for. De forakter vår frihet. De frykter vårt samhold, sa Bush, som senere på kvelden også tok imot statsministrene fra Albania, Makedonia og Kroatia, tre land som håper å bli de neste i Nato-rekken.

Om ikke annet, så viser seremonien i Washington på en symbolsk måte at amerikanerne ser seg selv som Natos navle og Brussel som en nyttig håndlanger for USAs interesser.

Tysk og fransk vrangvilje har riktignok stukket en og annen kjepp i militærhjulene, ikke minst når det gjelder krigen mot Irak. Og den nye spanske statsministerens irettesettelse av USA og løfte om å trekke sine styrker ut av okkuperte Irak med mindre FN tar over kommandoen, passet neppe inn i amerikanernes Nato-planer.

Men i kampen mot terror ser det likevel ut til at Bush får det stort sett som han vil. Slik sett passet det sikkert godt at utenriksminister Jan Petersen på tirsdag dro på et hemmeligholdt overraskelsesbesøk til de norske styrkene som er plassert under okkupasjonsmaktens kommando i Irak.

For etter å ha ruslet rundt og pratet med soldatene og sett dem i arbeid, svarte han nemlig følgende på Aftenpostens spørsmål om han etter besøket var blitt mer positiv til å utvide perioden for den norske styrken i Irak:

– Ja, det er jeg absolutt. Når vi ser i forhold til de oppgavene soldatene utfører, så fortjener engasjementet å bli videreført.

Riktignok legger Norges utenriksminister til at en utvidelse langt fra er avklart, at det kommer an på situasjonen i Irak etter at irakerne tar over «suvereniteten» i eget land etter 30. juni, og at det bevilges nye titalls millioner i revidert nasjonalbudsjett.

Dessuten legger Petersen til at han mener en større Nato-deltagelse ville være fornuftig.

Det mener også USA, som gjerne ser at Nato tar over kommandoen i polsk sektor av det okkuperte Irak, hvor Norge har plassert fem offiserer som i dag er under polsk kommando.

Om Norge skal bidra med soldater til en slik Nato-styrke i Irak, vil ikke Petersen si noe om foreløpig. Men han er såre fornøyd med det de norske soldatene i dag gjør i okkuperte Irak.

– Disse gutta gjør en strålende jobb, og utfører et veldig meningsfylt arbeid. Etter å ha vært med dem rundt så virker debatten om de deltar i en okkupasjonsstyrke eller ikke, ganske kuriøs på meg, sa Petersen til Aftenposten før han forlot overraskelsesbesøket.

Det vil heller ikke overraske om den norske utenriksministeren om en stund – når Nato er på plass i et Irak som fremdeles kontrolleres av styrker under USAs kommando i stedet for under FN-flagg – vil si at det er ganske kuriøst at noen mener at Nato-styrkene ikke burde delta i internasjonale oppdrag som ikke har fått et klart FN-mandat.

Snart er det sikkert Jan Petersens tur til å delta på en seremoni på plenen foran Det hvite hus.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.