Jane Fonda og Lily Tomlin. Foto: Melissa Moseley for Netflix.

Gammel er det nye ung


I Netflix’ nye situasjonskomedie Grace and Frankie demonstrerer Jane Fonda og Lily Tomlin at det ikke finnes noe vittigere, smartere og kulere enn damer i 70-årene. Men best er tv-serien når den ikke forsøker å være morsom.

Grace and Frankie
Serieskapere: Marta Kauffman og Howard J. Morris

1980: En en nevrotisk og anspent Jane Fonda lærer å ta kontroll over skilsmisselivet sitt av en hipp og alternativ Lily Tomlin i Nine To Five. De kan egentlig ikke fordra hverandre, men siden de begge er kvinner i en tøff verden, blir de venner. Ved én anledning bonder de over hallusinasjonene de får av å dele en joint.

2015: En nevrotisk og anspent Jane Fonda lærer å ta kontroll over skilsmisselivet sitt av en hipp og alternativ Lily Tomlin i Grace and Frankie. De kan egentlig ikke fordra hverandre, men siden de begge er kvinner i en tøff verden, blir de venner. Ved én anledning bonder de over hallusinasjonene de får av å skylle ned en eske valium med et norgesglass peyote.

Den økte mengden med dop er absolutt forståelig – utfordringene som venter Jane og Lily, det vil si Grace og Frankie, lar seg ikke takle med en skarve tjall.

Nytt kapittel. Jane og Lily har vært gift med henholdsvis Martin Sheen og Sam Waterston i 40 år. Martin og Sam har drevet advokatpraksis sammen i 20 av dem, så til tross for at Snerpe-Jane og Hippie-Lily absolutt ikke kan utstå hverandre, har de måttet forholde seg til hverandre.

Abonnement halvår kr 450

Når Martin og Sam inviterer sine koner på lunsj for å fortelle en viktig nyhet, håper begge konene at mennene endelig skal pensjonere seg – de er jo godt over 70, alle sammen – for da behøver Jane og Lily aldri å ha noe med hverandre å gjøre igjen. Noensinne. Frihet!

I stedet avslører Martin og Sam at de vil skilles – for de er nemlig forelsket i hverandre, og har vært det i 20 år.

Frankie and Grace bruker åtte minutter på å få firkløveret ut av skap og ekteskap – et vidunderlig eksempel på amerikansk fortellereffektivitet – og kan begynne å handle om det den skal handle om: å starte på et nytt kapitel når man er 75.

«Well, enjoy!» bjeffer Lily Tomlin rasende til de nyutsprungne mennene: «The next chapter in your life isn’t as long as you think!»

Usynlige superkrefter. I en så manisk ungdomsfiksert kultur som vår, hvor ethvert tegn på alderdom, fysisk og mentalt, må bekjempes med radikale midler, er det en absolutt lise å se en serie hvor noen-og-70-åringer strever med akkurat det samme som de som er 50 år yngre enn dem: å finne et sted å bo, skaffe seg jobb og kanskje en kjæreste. Samtidig er det litt skummelt, for man håper jo at …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)