Bestill sommerutgaven her

Game of Drones

Mens kampen mot atomvåpen alltid har fått stor medieomtale, går kampen mot drapsrobotene for seg i det stille. 

I desember i fjor besluttet statspartene til FNs konvensjon om forbud mot eller restriksjoner på bruk av visse konvensjonelle våpen (CCW), inkludert Norge, å sette i gang formelle samtaler om autonome våpensystemer, etter tre år med uformelle ekspertmøter. Håpet blant mange organisasjoner, og stadig flere land, er at disse samtalene kan lede til et internasjonalt forbud mot denne typen våpen.

Et helautonomt våpensystem er et våpensystem som kan velge ut og angripe mål uten direkte menneskelig innblanding. Autonomi, også i våpensystemer, er ingen konstant størrelse, men et spektrum fra ingen til full autonomi, og flere våpen har allerede en grad av autonomi. Et eksempel er det sørkoreanske kanontårnet Samsung SGR-1, som vokter den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Kanontårnet er utviklet for å kunne oppdage en inntrenger og automatisk skyte mot denne, men må foreløpig ha menneskelig godkjenning for å avfyre. Det viktigste spørsmålet for CCW er hvorvidt et våpensystem skal kunne ta beslutninger om å angripe mål, uten at det er menneskelig kontroll over denne beslutningen.

Pentagons nylige, vellykkede test av en sverm av mikrodronen Perdix anses av mange som et viktig skritt på veien mot utvikling . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også like