Bestill sommerutgaven her

Game of Drones

Mens kampen mot atomvåpen alltid har fått stor medieomtale, går kampen mot drapsrobotene for seg i det stille. 

I desember i fjor besluttet statspartene til FNs konvensjon om forbud mot eller restriksjoner på bruk av visse konvensjonelle våpen (CCW), inkludert Norge, å sette i gang formelle samtaler om autonome våpensystemer, etter tre år med uformelle ekspertmøter. Håpet blant mange organisasjoner, og stadig flere land, er at disse samtalene kan lede til et internasjonalt forbud mot denne typen våpen.

Et helautonomt våpensystem er et våpensystem som kan velge ut og angripe mål uten direkte menneskelig innblanding. Autonomi, også i våpensystemer, er ingen konstant størrelse, men et spektrum fra ingen til full autonomi, og flere våpen har allerede en grad av autonomi. Et eksempel er det sørkoreanske kanontårnet Samsung SGR-1, som vokter den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Kanontårnet er utviklet for å kunne oppdage en inntrenger og automatisk skyte mot denne, men må foreløpig ha menneskelig godkjenning for å avfyre. Det viktigste spørsmålet for CCW er hvorvidt et våpensystem skal kunne ta beslutninger om å angripe mål, uten at det er menneskelig kontroll over denne beslutningen.

Pentagons nylige, vellykkede test av en sverm av mikrodronen Perdix anses av mange som et viktig skritt på veien mot utvikling av fullt autonome våpensystemer.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -

Du vil kanskje også likeRelatert
Anbefalte