Galskap og genialitet


"Professoren og galningen" er en rasende godt skrevet fortelling om interessante menneskeskjebner og arbeidet bak forrige århundres største litterære prestasjon.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2003-05-01

Professoren og galningen handler om arbeidet med det som er en av litteraturhistoriens store milepæler, Oxford English Dictionary, som til slutt skulle resultere i en tjue binds bauta over det engelske språk. Arbeidet med den første komplette tolvbindsutgaven av OED, som den gjerne forkortes til, tok sytti år og involverte tusenvis av frivillige, i tillegg til en stor stab av varierende redaktører og underredaktører.

I Professoren og galningen er det to av disse personlighetene det handler om. Den ene er redaktøren James Murray, som var den som endelig klarte å få et grep om det til da nokså uformelige prosjektet med å lage en uttømmende ordbok over hele det engelske språk. Den andre den schizofrene amerikaneren William Minor, dømt til livslang forvaring i et landlig sinnssykehus for rovmordet på George Merrett, syvbarnsfar og tilfeldig offer for et av Minors mer uberegnelige anfall. Begge høyt utdannede menn, og, som …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal