Bestill sommerutgaven her

Galskap og genialitet

“Professoren og galningen” er en rasende godt skrevet fortelling om interessante menneskeskjebner og arbeidet bak forrige århundres største litterære prestasjon.

Professoren og galningen handler om arbeidet med det som er en av litteraturhistoriens store milepæler, Oxford English Dictionary, som til slutt skulle resultere i en tjue binds bauta over det engelske språk. Arbeidet med den første komplette tolvbindsutgaven av OED, som den gjerne forkortes til, tok sytti år og involverte tusenvis av frivillige, i tillegg til en stor stab av varierende redaktører og underredaktører.

I Professoren og galningen er det to av disse personlighetene det handler om. Den ene er redaktøren James Murray, som var den som endelig klarte å få et grep om det til da nokså uformelige prosjektet med å lage en uttømmende ordbok over hele det engelske språk. Den andre den schizofrene amerikaneren William Minor, dømt til livslang forvaring i et landlig sinnssykehus for rovmordet på George Merrett, syvbarnsfar og tilfeldig offer for et av Minors mer uberegnelige anfall. Begge høyt utdannede menn, og, som Winchester påpeker, påfallende like. På et underlig slags vis var det nettopp mordet på George Merrett som førte dem sammen, og som dermed dannet grunnlaget for et av de viktigste bidragene til OED.

Hjelp for damer

Det første forsøket på å lage en ettspråklig engelsk ordliste var en tynn, liten sak på 120 sider, “til nytte & hjelp for damer, fruer og andre ulærde personer, hvorved de lettere og bedre kan forstå mange vanskelige ord som de hører og leser i Skriften, salmene eller andre steder, og derved bli i . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også like