Fylkespolitikerne river vår bedrift i filler

Et makabert politisk spill, sier en av bussjåførene i Moss. De er rasende på politikerne som ikke har satt seg inn i saken før de vedtar å sende ansatte ut på anbud.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

De ansatte i norgesbuss Østfold kjemper for sin arbeidsplass så lenge det er håp. Det er tirsdag 5. august. Norgesbuss har varslet tre timers streik for å markere sin misnøye med politikerne og deres administrering av fylkets penger.

Sverre Eliassen, hovedtillitsvalgt for bussjåførene i Norgesbuss Østfold, kan ikke finne en god grunn til som taler for at fylkeskommunen skal bytte busselskap. Vi møter ham i korridorene på Norgesbuss der han er i gang med de siste forberedelsene før streiken settes i gang.

– Ser vi på innsparingene som kommunen har på dette anbudet, så er det ingen forskjell. Hadde det vært flere millioner kroner mellom de to anbudene så skulle vi akseptert at vi ikke nådde opp. I stedet er vi i en situasjon der Norgesbuss kan være nødt til å si opp nesten 200 ansatte.

Han er sint på politikerne som behandler bussjåførene som såpestykker og dopapir.

– Jeg har ikke noe problem med at en kommune eller en arbeidsplass går ut og ber om tilbud fra flere selskaper om innkjøp av såpe og dopapir. Men de kan ikke behandle mennesker som et stykke såpe, der de med et pennestrøk kan si at fra 1. januar så er det noen annen som skal gjøre jobben din, sier Sverre Eliassen.

– Hele vår bedrift rives i filler, og med det skaper politikerne usikkerhet hos de ansattes familier, barn, venner og bekjente. Dette vedtaket rammer ikke bare et par hundre ansatte i Norgesbuss, det rammer mange hundre mennesker i fylket. Vedtaket rammer det samfunnet vi alle er en del av, sier Sverre Eliassen.

Usikre på fremtiden

På parkeringsplassen utenfor kommer Kjetil Kristiansen og Marit Pedersen. De skal kjøre en buss ned i gågata der bussjåførene og andre ansatte i norgesbuss skal gjøre mossingene klar over situasjonen.

– Vi har et godt sosialt miljø i Norgesbuss, og det blir knust hvis politikerne får viljen sin. Vi mister kontakten med gode kolleger, sier Marit Pedersen.

Kjetil Kristiansen har egentlig ferie, men kampen om arbeidsplassen er viktigere i sommervarmen. Han har vært hovedtillitsvalgt, og har overlatt vervet til Sverre Eliassen.

– Det er krevende å være tillitsvalgt, og derfor trakk jeg meg. Men nå kan jeg ikke stå og se på at politikerne knuser arbeidsplassen. Denne kampen betyr mye for meg, og derfor vil jeg slåss, sier Kjetil Kristiansen.

Han er gift og har barn.

– Hele situasjonen gjør at vi blir usikre på fremtiden. Jeg tenker mye på det som skjer og merker at jeg blir sliten og kan bli oppfarende over andre i mitt nærmiljø nærmest uten grunn. Jeg blir lett amper og har vanskelig for å få roet meg ned, sier Kjetil Kristiansen.

– Klart jeg er redd for å miste jobben, sier Nina Svendsen. Hun jobber med renholdet av bussene, og vil være en av de Schøyen høyst sannsynlig ikke vil trenge hvis de overtar bussdriften.

Nina er en av de ansatte som er på plass i gågata for å dele ut løpesedler og snakke med folk om aksjonen. Mange stopper opp og prater med de Norgesbussansatte. De fleste er avhengige av å bruke buss i hverdagen og støtter de ansatte i kampen for å få beholde arbeidsgiveren.

Makaber politikk

Thom M. Olsen er også på plass i gågata. Han har jobbet som bussjåfør siden 1986, men har egentlig vært litt til og fra yrket siden tidlig på syttitallet. I perioder har han vært sjømann.

Han er ikke faglig organisert, men ser likevel viktigheten i at alle på Norgesbuss kjemper sammen for å beholde arbeidsplassen.

– Makabert, sier Thom M. Olsen om situasjonen.

– Det vi er vitner til er et makabert taktisk spill. Fylkeskommunen tjener egentlig ikke en krone på å bytte busselskap. Tvert imot vil en overtallig i Schøyen spise opp det kommunen årlig vil spare på å få inn det nye selskapet, sier Thom M. Olsen.

– Hvor ligger det fornuftige i å spare 100.000 kroner i året når du samtidig sender mange ut i ledighet, samtidig som innbyggerne får et dårligere busstilbud. Samfunnsøkonomisk må dette bli et underskudd.

Thom M. Olsen er oppgitt over politikerne som i ettertid sier at de ikke visste, eller at de ikke var klar over at anbud kunne skape slike situasjoner.

– Hele greia er et spill. Det er noen i fylkeskommunen som vil bli kvitt Norgesbuss. Og det kan se ut til at de vinner dette spillet. For oss betyr det at vi kanskje ikke får en ny jobb, og for folk i fylket betyr det et dårligere busstilbud. Da kan jeg ikke helt seg hva som er gevinsten.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here