Serhij Żadan

Frykter borgerkrig

Ukrainas litterære stjerneskudd Serhij Zjadan mener landets politiske ledelse har sviktet samfunnet. Det kan føre til mer blod i Kievs gater.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 15.01.2016

To år etter starten på Euromajdan-revolusjonen og halvannet etter at Petro Porosjenko ble valgt til president, har skuffelse og sinne slått rot i det ukrainske samfunnet. Regjeringens løfter om reformer og modernisering følges ikke av handling, og folks tålmodighet er i ferd med å løpe ut, mener den ukrainske forfatteren Serhij Zjadan.
Det kan skape en livsfarlig situasjon.
«Misnøyen vokser, befolkningens krav overfor myndighetene blir tøffere, og innsatsen høyere. Det at maktapparatet ikke forstår dette, kan gjøre at det bærer helt galt av sted. Jeg er redd det vil ende i blodsutgytelse, i en reell borgerkrig med store menneskelige tap,» sier Zjadan.
Han mener Ukrainas innbyggere befinner seg i en psykologisk vanskelig situasjon der «forræderiet fra myndighetene» om kort tid ikke lenger vil bli tolerert.
«Vi har mistet mange folk, det har flytt mye blod, og alle er utslitte. Samtidig opplever vi at myndighetene står i veien for fremskrittet. Reformene, visjonene og de reelle endringene har uteblitt.»

Sivilsamfunnet leder an. Zjadans holdning finner gjenklang i en fersk meningsmåling fra Rating Group Ukraine for International Republican Institute. Der sier 83 prosent av ukrainerne at de er misfornøyde med parlamentet i Kiev. To tredjedeler mener landet ikke beveger seg i riktig retning, mens oppslutningen rundt president Porosjenko har falt fra 55 til 24 prosent på ett år.
Det er særlig myndighetenes begrensede evne til å gjøre noe med korrupsjon og byråkrati som skaper frustrasjon. For å innvilge ukrainerne visumfrihet har EU stilt krav om at det skal bli lettere å etterforske korrupsjon. Parlamentet har imidlertid møtt regjeringens nye lovforslag med så mye motbør at stadige revisjoner har vært nødvendig, og EUs tidsfrist er i ferd med å renne ut.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer