The Border Fence Regissør Nikolaus Geyrhalter

Fryktens stengsler

GRENSEKONTROLL: Med eller uten gjerder vil Europa bli nødt til å ta del i verdenen utenfor som er i stadig endring.

Astra Zoldnere
Zoldnere er en latvisk filmregissør, kurator og publisist.
Email: astra.zoldnere@gmail.com
Publisert: 19.07.2019
The Border Fence

Nikolaus Geyrhalter ( Tyskland)

I sin siste dokumentar, The Border Fence, framstiller den østeriske regissøren Nikolaus Geyrhalter nok en gang den europeiske frykten for «The Other». Hans film Abendland (2011) viste en serie scener som framstilte Europa om natten, der hovedmotivet var overvåkningskameraer og grensegjerder som holder de fremmede ute. I The Border Fence tar han pulsen på livet ved den
østerriksk-italienske grenseregionen Tyrol. Tidlig i 2016 annonserte østerrikske politikere sine planer om bygge et grensegjerde i Brennerpasset – som markerer en av de viktigste trafikkforbindelsene mellom Nord-Europa og Italia – for å stoppe illegale flyktninger fra Italia. Tyrol kan slik bli sett som et mikrokosmos som reflekterer Europa som helhet der ulike ideer og engstelser kolliderer.

https://vimeo.com/296659240

Vil beskytte paradiset

Etableringen av Schengen-området og avviklingen av grensevaktholdet var et revolusjonerende steg for Europa. Takket være denne beslutningen har Europa blitt befridd for unødvendige gjerder og murer. Grensestasjonene er ikke lenger kontrollmekanismer, og men innretninger fra fortiden. Det har blitt raskere og behageligere å reise, og samtidig mer humant.

Den vestlige skyldfølelsen er høyst tilstedeværende i hele filmen.

Flyktningkrisen har imidlertid snudd opp ned påalt. Ungarn, Bulgaria, Makedonia, Slovenia og flere andre stater har nå begyntå bygge grensebarrierer og gjenopprette grensekontrollene. Ett av dissegjerdene skulle markere grensen mellom Østerrike og Italia i Alpene.Geyrhalters kamera registrerer alpelandskapet og dets beboere tålmodig ogpresist. Ulike beboere beskriver sin levemåte som svært god – nestenfullkommen. Samtidig er engstelsen for et mulig forfall høyst nærværende. Dettesamsvarer perfekt med Nikolaus Geyrhalters utsagn om Europa i Abendland: «Det høres ut som et paradis: etsted på Jorden som er rikt på ressurser, som har et behagelig klima og som erbefolket av mennesker som utnytter disse godene på beste vis. Det som gjørdette privilegerte livet mulig, er eksklusivitet – å begrense deltakerne somnyter disse godene, av den enkle grunn at ressursene ellers ville blitt for
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)
Gratis prøve
Kommentarer