Frykten har vendt tilbake i Egypt

«Ikke skriv noe som kan få meg i trøbbel!» sier én. «Jeg vet ikke helt med det intervjuet, jeg tror jeg har ombestemt meg,» sier en annen.

Tori Aarseth
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.

Sitatene er fra forskjellige mennesker jeg møtte i løpet av min siste reise til Egypt. I januar 2011 gjorde egypterne opprør mot Mubaraks undertrykkende regime. Den gamle frykten var borte. De hadde ikke lenger noe å miste – så dårlig forfatning var landet i, og så tilfeldig traff regimets overgrep. Seks år senere har frykten vendt tilbake, sterkere enn noensinne. Nå snakker folk om regimet med lav stemme mens de ser seg over skulderen. Noen tør ikke å møte meg i det hele tatt.

Fem år har gått siden jeg sist forlot Egypt. Den gangen gikk landet mot slutten av en ett år lang revolusjonær epoke. Da jeg dro, var Kairo preget av protester. Fotballsupportere hadde mistet over 70 av sine egne i et angrep etter en kamp mellom Kairos Ahly og Port Said. Som så mye annet var også denne hendelsen preget av de politiske frontene; supporterne i Ultras Ahlawy hadde vært svært aktive i demonstrasjonene mot Mubarak og senere mot militærrådet. Mange trodde angrepet var iscenesatt av tidligere regimefigurer ute etter hevn.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer