Frykt som underholdning


Frykt som underholdning selger og er et velbrukt Hollywood-varemerke. Frykt som underholdning innenfor den samfunnskritiske politiske filmen, derimot, er en mangelvare.

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2017-10-12
Scared Very Scared
Regisør: Jay Rosenblatt
(USA)

Jay Rosenblatt bekjenner at angsten og frykten han opplever i Trumps USA er av en slik grad at han enten måtte gå i terapi eller lage en film. Resultatet ble Scared Very Scared, en kortfilm på syv minutter som skal ha premiere under 70-årsjubileet til Leipzig Dokumentarfilmfestival i forbindelse med Jay Rosenblatt Retrospektiv Homage.

Dobbel dose. Filmskaperen Rosenblatt klarer ikke å dy seg. Han leter i arkivmateriale til han finner sitt lett kamuflerte alter ego i en eldre undervisningsfilm. En indignert psykiater av jødisk utseende gir råd om pasienthåndtering. Det er en valgt rammefortelling som peker direkte mot ham selv. For ved siden av de mer kjente betegnelsene «provokatør» og «filmkunstner» er Rosenblatt også selv psykiater. Satt i sammenheng gir valget av ståsted som medisinsk ekspert en pekepinn om fortolkningsnøkkel. Grepet gir også en helt annen sublim kvalitet og et mye mer besnærende rom for ettertanke enn liknende filmer som omhandler Trumps Amerika.

Et feilbehandlet USA. Dr. Rosenblatt er glad i bruk av metaforer. Han levner liten tvil om hvem pasienten representerer – sårbare, angstfylte kvinner og guttebarn som hundses eller ikke tør å snakke. En kraftig gutt holder en spjæling nede med et strupetak. Den lille: «Jeg gjør hva som helst!» Bøllen løsner på grepet med de famøse ordene· «You’re on my side!»

Den valgte rammefortellingen er en indignert psykiater av jødisk utseende som gir råd om pasienthåndtering.

Tilbake til eksperten som stadig kommenterer hvor feil behandlet den plagede pasienten blir av den glatte legen. Samtidig tar Rosenblatt seg tid til å bygge opp filmen subtilt. Legerådet er å lære seg å slappe mer av. Ifølge undervisningsfilmen er dette ubrukelig hjelp – et personlighetsskifte er umulig. Smerte er til for å advare oss om det som skader oss før omfanget blir for alvorlig. Utsagnet blir illustrert med småstein som tas ut av en sko. Pasienten er på bristepunktet, men vil bare ha hjelp til å komme tilbake til sitt tidligere energiske jeg.

Worst-case-scenario. Marsjerende, flaggbærende amerikanere som hyller Trump kryssklippes med opptak av Hitlers unge nazister før andre verdenskrig. Nixon har rett før lent seg frem mot mik-
rofonen og avslørt jovialt at en anklaget politiker ignorerer eller benekter alt og sørger for å holde seg unna arresten. Reagan tas i ed til hyllesten av et …

Abonnement kr 195 kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?