Frydefull reise i kunstens verden

KUNSTNERLIV: I Social Practices skildrer Chris Kraus livet til ulike kunstnere i en underfundig kollasj av selvbiografiske tekster. Boken handler like mye om henne selv som om kunstnerne som skildres.

Pinar Ciftci
Ciftci er skribent og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 02.05.2019
           Social Practices
Forfatter: Chris Kraus
Semiotext(e), USA

Med sine 26 essays utforsker denamerikanske forfatteren og filmskaperen Chris Kraus (f. 1955) livet til ulikekunstnere som arbeider innenfor ulike kunststiler som performance, fotografi ogvisuell kunst. Essayene fungerer som korte, kritiske biografier som beskriver hennespersonlige erfaringer med kunsten og kunstneren. I tillegg inneholder bokentranskripsjoner av samtalene hennes med kunstnerne som er representert, samt ensju år lang e-postutveksling med en rumensk kvinne som ønsker at Kraus skal skrive omdenne i sin neste bok. Hun kjenner godt til Kraus’selvbiografiske skrivestil og vil bli kjent via henne, noe  hun også får realisert med denne utgivelsen.

Med Social Practices poengtererKraus at kunst kan være så mangt – i de fleste tilfeller et altoppslukende og sosialtlivsprosjekt, derav tittelen.

Selvbiografisk livsprosjekt

Boken er et resultat av Kraus’ egen «sosiale praksis», som startet i strippeklubb-miljøet i New York på slutten av 1970-tallet. I essayet «Trick» i det første kapitlet «Personal Histories» beskriver hun hvordan hun som stripper lurer menn til å kjøpe champagne, på samme måte som kunstverdenen handler om lureri og det å forhandle seg fram til gevinster på en måte som gagner en selv. «Who can afford to play the long game, and who plays the short? […] Hustling, not in a pejorative sense, but as a necessary, tactical logistic.»

Kraus avdekker kunstneres brutale og vakre virkelighet.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.