Frp – nesten i regjering

Onsdag denne uken ble det klart at Jens Stoltenberg slår følge med Thorbjørn Jagland inn i utenrikskomiteen. Statsministerstolen overlater Stoltenberg til Kjell Magne Bondevik. Hvor lenge Bondevik-regjeringen vil bli sittende er uklart, men det som er klart er at Bondevik har vist en smidighet i forbindelse med valgkampen og forhandlingene som trolig gjør det mulig […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Onsdag denne uken ble det klart at Jens Stoltenberg slår følge med Thorbjørn Jagland inn i utenrikskomiteen. Statsministerstolen overlater Stoltenberg til Kjell Magne Bondevik.

Hvor lenge Bondevik-regjeringen vil bli sittende er uklart, men det som er klart er at Bondevik har vist en smidighet i forbindelse med valgkampen og forhandlingene som trolig gjør det mulig for ham å sitte hele perioden ut. For Bondevik spiller det tydeligvis liten rolle hva slags politikk han fører og med hvem han fører den med – så lenge han er statsminister. Det er en lang vei fra Sentrumsregjeringens avskjed på grunn av gasskraftsaken til Bondevik-regjeringens tilblivelse – takket være Frp.

For KrF var Sentrumsregjeringen ikke et mer selvstendig alternativ enn en Høyre-dominert regjering. Har det vist seg. Og det har vist seg at veien ikke er så lang til Frp som Bondevik tidligere klart har gitt uttrykk for, senest i valgkampen.

Imens har Frp blitt det viktigste samarbeidspartiet for Bondevik-regjeringen. Hagens parti har kommet i en særstilling overfor Bondeviks mannskap og blant annet fått tildelt lederen i Finanskomiteen. Frps fødselshjelp for Bondevik gjør ikke bare partiet til en del av Regjeringens parlamentariske grunnlag – det blir ikke mindre sant av at Hagen og Bondevik benekter det – det setter også Frp i en maktposisjon intet parti utenfor regjering tidligere har hatt. Fra Hagens ståsted er dette en brekkstang for å komme innenfor regjeringskontorene. Og ingenting i Bondeviks oppførsel så langt garanterer mot at Hagen lykkes.

Bondevik er naturligvis klar over at Carl I. Hagen ikke vil nøye seg med et lederverv i finanskomiteen. Ap har også signalisert at det vil bli langt vanskeligere å samarbeide med den nye regjeringen ettersom den har lagt seg så tett opptil Frp. Politikk til venstre for KrF vil vi derfor trolig se lite av de nærmeste fire årene – så fremt ikke regjeringen sprekker.

89 prosent av Holmgangs «velgere» mente onsdag at Frp burde være med i den nye regjeringen. Trolig ville en slik løsning nå blitt en for brå overgang for Bondevik.

Men også krepsen venner seg til det.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here