Frihetens kunst

Forfulgte kunstnere fra hele verden samles neste uke i Norge til den første konferansen om kunstnerisk ytringsfrihet.


Frihet. Den samfunnskritiske russiske punk rock-gruppa Pussy Riot har fått massiv internasjonal oppmerksomhet etter at fem av medlemmene brøt seg inn i en gudstjeneste og framførte en bønn med tekst som var kritisk til gjenvalget av Russlands president Vladimir Putin.

For dette har tre av medlemmene sittet fengslet siden mars. Den 10. oktober ble en av jentene løslatt, mens de tre andre ble sendt til to års soning i en russisk straffekoloni.

Hvordan er det å leve som kunstner i et land der du kan bli straffet for å uttrykke hva du tenker, mener og føler?

For første gang arrangeres konferansen «ALL THAT IS BANNED IS DESIRED – World Conference on Artistic freedom of Expression» (ALT SOM ER FORBUDT ER ØNSKET – Verdenskonferanse om kunstnerisk ytringsfrihet). En av gjestene er den russiske musikkprodusenten Alexander Cheparukhin. Han har ledet den internasjonale kampanjen for Pussy Riot-jentene.

Og konferansen fra 25. oktober er blitt enda mer aktuell etter at Tyrkias berømte komponist Fazil Say (42) den 18. oktober måtte møte i rettssalen i Istanbul. Bakgrunnen er noen Twitter-meldinger han skal ha sendt ut, blant annet med sitater fra den klassiske persiske poeten Omar Khayaam. Nå risikerer han opptil 18 måneders fengsel for å ha fornærmet «religiøse verdier». Til Fritt Ord-konferansen kommer blant andre den tyrkiske forfatteren Asli Erdogan.

– I flere deler av verden er det kunstnere og aktivister som fengsles og forfølges for sitt arbeid. Med denne konferansen ønsker vi å rette oppmerksomheten mot angrep på den kunstneriske ytringsfriheten i ikke-demokratiske eller religiøst dominerte samfunn, så vel som i demokratiske og mer sekulære land, sier Bente Roalsvig, prosjektdirektør i Fritt Ord-stiftelsen.

– Tror du en slik konferanse, gjennom å skape oppmerksomhet, kan forenkle situasjonen for kunstnere som sitter fengslet i dag?

– Jeg tror all informasjon er med på å rette oppmerksomheten mot overgrep som gjøres. Den umiddelbare oppslutningen blant de inviterte kunstnerne vitner om at dette er et tema som angår og interesserer mange. Konferansen vil forhåpentligvis sende signaler til mennesker og styresmakter som jobber for å begrense ytringsfrihet, sier Roalsvig.

Første av sitt slag

Konferansen er et samarbeid mellom den norske stiftelsen Fritt Ord og den internasjonale organisasjonen Freemuse – The World Forum on Music & Censorship. Den avholdes den 25. og 26. oktober i Den norske Opera i Oslo. Konferansen er den første av sitt slag, hvor den gjennom foredrag, debatter og kunstneriske opptredener vil belyse problemene knyttet til kunstnerisk frihet og ytringsfrihet.

– Erfaringsmessig er det bloggere, forfattere og journalister det fokuseres mest på, når det kommer til systematisk informasjon om brudd og angrep på ytringsfriheten. Men det er viktig å huske at dette er et problem som også angår kunstnerisk ytringsfrihet, sier prosjektdirektør Roalsvig.

Burmas mest kjente komiker, skuespilleren og filmskaperen Maung Thura, best kjent under artistnavnet Zarganar, ble løslatt fra et nesten fire år langt fengselsopphold den 11. oktober i fjor. Dommen han fikk for å ha snakket til utenlandske medier om levekårene for orkanrammede i Burma, lød opprinnelig på 59 år.

Kunstens rolle

Neste torsdag, et drøyt år etter løslatelsen, holder han åpningsforedraget «Beauty Under Pressure» («Skjønnhet under press») på scene to i Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Foredraget tar for seg hvordan fangenskap og forfølgelse kan virke positivt på kunstnerisk skaperkraft. Fra Burma kommer også poet og filmskaper Min Htin Ko Ko Gyi. I år arrangerte han for første gang filmfestivalen «The Art of Freedom Film Festival» i Burma, sammen med Aung San Su Khy og Zarganar.

– Burma er et land i enorm endring. Det er i ferd med å bevege seg fra å være et minefelt for kunstneriske uttrykk, til å bli et mer åpent samfunn. Demokratiseringsprosessen er spennende å følge, og det er viktig å se på hvilken rolle kunst spiller her, påpeker Roalsvig.

Men noen uttrykk provoserer og sårer mer enn andre. Den amerikansk-produserte amatørfilmen «The innocence of muslims», som ble lagt ut på nettstedet YouTube den 11. september, førte til massive opptøyer og protester omkring i verden. Grensen mellom ytringsfrihet, kunst, ansvar og ren provokasjon er et tema som står sentralt gjennom konferansen.

– Grensen mellom provokasjon og ytringsfrihet er et viktig tema som kommer til å bli behandlet og diskutert i løpet av konferansen. Som kunstner har man et ansvar når det kommer til hva man uttrykker. Men dette mener jeg må vurderes for hvert enkelt kunstverk og i hvert enkelt tilfelle, avslutter Roalsvig. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 19.10.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer