For Sama Regissører Waad Al-Khateab og Edward Watts

Friheten som ble vunnet – og tapt


KRIGEN I SYRIA: En filmskaper begynner å dokumentere en feiring av friheten i Aleppo, men ender opp med å dokumentere de fatale konsekvensene av nettopp denne drømmen.

Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.
Email: melita.zajc@gmail.com
Publisert: 2019-09-01

Har du noen gang undret deg over hva som skjedde med de frivillige nyhetskorrespondentene som rapporterte fra den syriske byen Aleppo i løpet av opprørets første fem år? Denne filmen forteller historien om to av dem, Waad Al-Khateab – en tidligere student som grep kameraet for å dokumentere det som innledningsvis så ut som frihetens endelige triumf – og Hamza Al-Khateab, en lege som sluttet seg til opprøret og behandlet regimets første ofre. Slik var det de møttes. Hun så ham gjennom kameralinsen, og dette blikket gjennom linsen forblir den sterkeste menneskelige forbindelsen i For Sama.

Opphav

Kortfilmene Waad Al-Khateab sendte fra Aleppo under beleiringen, var blant de mest sette nyhetsvideoene om Syria verden over. Hun vant en rekke priser, deriblant en internasjonal Emmy for nyhetsdekning. For dokumentarfilmen i full lengde blir tilleggsmateriale tatt i bruk, men de sterke og ofte urovekkende direkte bildene av lidelsene Aleppos innbyggere gjennomlevde, er det som gjør For Sama til et unikt uttrykk for morskjærlighet: en ode til frihet, mot og tillit.

https://vimeo.com/352128847

Filmen presenteres som en personlig beretning, fortalt fra mor til datter. Waad og Hamza har begge bestemt seg for å bli værende etter at Aleppo er blitt beleiret. Waad forteller at Hamza sa til henne da de giftet seg: «Dette er veien vi velger. Det er en vei full av farer og frykt. Men friheten venter på oss i det fjerne.» Mens bombene regner ned fra himmelen over Aleppo, blir Sama født. For at Waad skal kunne forklare datteren sine personlige valg, veksler fortellingen fram og tilbake i tid: før beleiringen, etter beleiringen, et fritt Aleppo, et beleiret Aleppo.

En politisk struktur

Filmens hovedstruktur er imidlertid politisk, og det gjelder dermed også for …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)