For Sama Regissører Waad Al-Khateab og Edward Watts

Friheten som ble vunnet – og tapt

KRIGEN I SYRIA: En filmskaper begynner å dokumentere en feiring av friheten i Aleppo, men ender opp med å dokumentere de fatale konsekvensene av nettopp denne drømmen.

Melita Zajc
Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.
Email: melita.zajc@gmail.com
Publisert: 01.09.2019

Har du noen gang undret deg over hvasom skjedde med de frivillige nyhetskorrespondentene som rapporterte fra densyriske byen Aleppo i løpet av opprørets første fem år? Denne filmen fortellerhistorien om to av dem, Waad Al-Khateab – en tidligere student som grepkameraet for å dokumentere det som innledningsvis så ut som frihetens endeligetriumf – og Hamza Al-Khateab, en lege som sluttet seg til opprøret og behandletregimets første ofre. Slik var det de møttes. Hun så ham gjennom kameralinsen,og dette blikket gjennom linsen forblir den sterkeste menneskelige forbindelseni For Sama.

Opphav

Kortfilmene Waad Al-Khateab sendte fra Aleppo under beleiringen, var blant de mest sette nyhetsvideoene om Syria verden over. Hun vant en rekke priser, deriblant en internasjonal Emmy for nyhetsdekning. For dokumentarfilmen i full lengde blir tilleggsmateriale tatt i bruk, men de sterke og ofte urovekkende direkte bildene av lidelsene Aleppos innbyggere gjennomlevde, er det som gjør For Sama til et unikt uttrykk for morskjærlighet: en ode til frihet, mot og tillit.

https://vimeo.com/352128847

Filmen presenteres som en personligberetning, fortalt fra mor til datter. Waad og Hamza har begge bestemt seg forå bli værende etter at Aleppo er blitt beleiret. Waad forteller at Hamza sa til
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)
Gratis prøve
Kommentarer